Turecká líra klesla na nové rekordné minimum voči americkému doláru aj euru

Turecká líra v pondelok stanovila nové rekordné minimum voči americkému doláru aj euru po tom, ako centrálna banka v Ankare odmietla zvýšiť svoju hlavnú úrokovú sadzbu a napätie medzi Tureckom a jeho západnými spojencami prudko vzrástlo.

Kurz líry bol o 8.30 h SEČ na úrovni 8,03 TRY/USD. Od začiatku obchodovania v pondelok tak už líra stratila takmer 1 %. A od začiatku roka stratila turecká mena oproti doláru 26 % zo svojej hodnoty. Aj voči euru zaznamenala turecká mena v pondelok nové minimum 9,52 TRY/EUR.
Turecká centrálna banka minulý týždeň nahnevala trhy, ktoré očakávali zvýšenie referenčnej úrokovej sadzby o 175 bázických bodov. Banka sa však namiesto toho rozhodla ponechať úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 10,25 %, a to aj napriek obavám trhu z pretrvávajúcej vysokej dvojcifernej inflácie a z prudkého poklesu devízových rezerv Turecka. Miera inflácie v Turecku dosiahla v septembri 11,75 %.
K poklesu líry došlo tiež v čase napätých vzťahov so spojencami v NATO vrátane Francúzska, Grécka a USA pre mnohé dôvody.
Paríž napríklad nahneval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, keď vyzval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby sa podrobil vyšetreniu svojho duševného stavu. Francúzsko reagovalo odvolaním svojho veľvyslanca v Ankare a označilo Erdoganove vyjadrenia za „neprijateľné“.

Súvisiace články

Aktuálne správy