S&P prekvapujúco zlepšila výhľad ratingu Talianska na stabilný

Renomovaná ratingová agentúra Standard and Poor’s (S&P) koncom minulého týždňa prekvapujúco zlepšila výhľad ratingu Talianska na stabilný z negatívneho. To je nečakane dobrá správa pre tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny, ktorej S&P zároveň potvrdila dlhodobý a krátkodobý úverový rating na úrovni BBB/A-2.

S&P uviedla, že zlepšenie výhľadu odráža vybalansovanie negatívneho vplyvu pandémie nového koronavírusu na verejné financie Talianska s mimoriadnou reakciou Európskej centrálnej banky (ECB).
Napriek prudkému nárastu verejného dlhu a hlbokej recesii sú totiž náklady Talianska na obsluhu dlhu na rekordne nízkych úrovniach, vďaka obrovskému nákupu dlhopisov z eurozóny jej centrálnou bankou. Cieľom tohto programu ECB je podpora ekonomiky euroregiónu.
Pomoc zo strany ECB spolu s fondom obnovy Európskej únie (EÚ), ktorý má Taliansku poskytnúť granty a pôžičky až v hodnote 12,5 % jeho hrubého domáceho produktu (HDP) podmienené prorastovými reformami, ponúkla krajine cenný priestor na dýchanie.
„Podľa nášho názoru napriek makroekonomickým neistotám poskytujú tieto kroky talianskej vláde príležitosť naštartovať ekonomický rast a zvrátiť zhoršovanie rozpočtového hospodárenia,“ uviedla agentúra.
S&P však zároveň predpovedala, že sa taliansky HDP vráti na úroveň roku 2019 až v roku 2023 pre negatívny vplyv pandémie na ekonomiku.
Taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri krok agentúry privítal a označil ho za "povzbudenie pokračovať v ceste, ktorá chráni našu ekonomiku a zároveň zaručuje silnú perspektívu oživenia rastu".
Vláda predpovedá, že taliansky HDP tento rok klesne o 9 %. Európska komisia, Medzinárodný menový fond a väčšina nezávislých inštitúcií však očakávajú jeho pokles o dvojciferné číslo.
Verejný dlh Talianska, druhý najvyšší v eurozóne po gréckom dlhu, sa má zvýšiť zo 135 % HDP v roku 2019 na 158 % HDP v tomto roku, čo bude jeho najvyššia úroveň od druhej svetovej vojny.
Výkon talianskej ekonomiky sa v 2. štvrťroku znížil oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 13 %. V 3. kvartáli sa ráta s jej čiastočným oživením, ale hrozí, že zotavenie sa okamžite stratí v dôsledku opätovného rastu nových infikovaných po letnom poklese.
V piatok (23. 10.) bolo v Taliansku zaznamenaných 19.143 nových prípadov nového koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od vypuknutia nákazy koncom februára.
Niekoľko talianskych regiónov, od Lombardie na severe po Kampániu na juhu, zaviedlo zákaz nočného vychádzania a guvernér Kampánie vyzval na novú celoštátnu blokádu.

Súvisiace články

Aktuálne správy