Bayer investuje do oblasti génovej terapie, kupuje americkú AskBio

Nemecký chemický a farmaceutický koncern Bayer sa dohodol na prevzatí americkej biotechnologickej firmy Asklepios BioPharmaceutical, ktorá sa špecializuje na oblasť génovej terapie. Hodnota kontraktu dosahuje približne 4 miliardy USD (3,37 miliardy eur).

Bayer zaplatí za spoločnosť, známu aj ako AskBio, v prvej etape 2 miliardy USD a zvyšok v závislosti od úspešnosti rozbehnutých kľúčových projektov. AskBio, ktorá vznikla v roku 2001, pracuje na projektoch génovej terapie s využitím modifikovaných vírusov. K najpokročilejším projektom firmy patria projekty na liečbu Parkinsonovej choroby a Pompeho choroby, zriedkavého dedičného ochorenia, ktoré spôsobuje hromadenie glykogénu vo svaloch.
Výrobca liekov a pesticídov Bayer potrebuje posilniť farmaceutickú oblasť, keďže vyhliadky jeho agrobiznisu sú v najbližšom období slabšie, najmä pre spory za herbicíd Roundup. Ten firma získala do svojho portfólia kúpou americkej spoločnosti Monsanto v roku 2018. Krátko na to však boli proti Bayeru podané v súvislosti s Roundupom desaťtisíce žalôb. Ich podstatou bolo, že herbicíd spôsobuje rakovinu. Bayer sa nakoniec v júni tohto roka dohodol na urovnaní súdnych sporov, pričom v rámci urovnania zaplatí zhruba 11 miliárd USD.
Na dokončenie prevzatia AskBio je potrebný ešte súhlas regulačných úradov. Očakáva sa však, že transakciu sa podarí dokončiť ešte v tomto kvartáli.

Súvisiace články

Aktuálne správy