Sankcie USA spomalili rast tržieb Huaweiu

Rast tržieb čínskeho technologického koncernu Huawei sa v 3. kvartáli spomalil. Dôvodom bolo sprísnenie sankcií voči spoločnosti zo strany USA.
Tržby za tri mesiace od júla do septembra medziročne stúpli len o 3,7 % na 217,3 miliardy CNY (27,51 miliardy eur). Za prvých 9 mesiacov sa zvýšili o 9,9 % na 671,3 miliardy CNY. Na porovnanie, za prvých 9 mesiacov 2019 tržby koncernu vzrástli o 24,4 %.
Zisková marža dosiahla za prvých 9 mesiacov 8 % po 8,7 % v rovnakom období pred rokom, viac informácií týkajúcich sa zisku koncern nezverejnil.
Americká vláda v júli sprísnila svoje sankcie proti Huaweiu. Čínsky technologická gigant sa dostal na čiernu listinu a napríklad Google musel obmedziť svoje obchodné väzby s Huaweiom, čo znamená, že smartfóny čínskej firmy už nemôžu používať licencovaný operačný systém Android. To malo negatívny vplyv na predaj smartfónov Huaweiu mimo Číny. Sankcie tiež zamedzili prístup k čipom z medzinárodnej produkcie.
Huawei vo svojej kvartálnej správe síce priamo nespomínal sankcie USA, ale uviedol, že globálne dodávateľské reťazce koncernu sa dostali pod veľký tlak, kým sa svet vyrovnáva s pandémiou nového koronavírusu.

Súvisiace články

Aktuálne správy