Standard Chartered: Dolár zostáva zraniteľný, hrozí mu výrazné znehodnotenie

, CNBC Foto: SITA/AP

Necelé dva týždne pred americkými voľbami analytik Standard Chartered Bank upozorňuje, že ich výsledok určí čo s dolárom nakoniec bude. V nasledujúcich rokoch ale vidí „celkom dobrý trend odpisovania dolára“.

„Deficit v USA sa prehlbuje, obchodná bilancia je najhoršia za posledných 15 rokov," uviedol Eric Robertsen, analytik Standard Chartered Bank.

Analytik uviedol, že víťazstvo bývalého viceprezidenta Joea Bidena by znamenalo, že znehodnocovanie dolára bude „veľmi jasné a veľmi výrazné“. Ak bude prezident Donald Trump znovu zvolený, podľa Robertsena to bude „z krátkodobého hľadiska trochu chaotickejšie“.

Od štvrtka rána singapurského času sa dolárový index, ktorý sleduje dolár voči košu mien, pohyboval na úrovni 92 743 – čo je v tomto roku zatiaľ rast o viac ako 3 %.

Robertsen uviedol, že v nasledujúcich rokoch vidí „celkom dobrý trend odpisovania dolára“. Tvrdí, že výkonnosť amerických aktív bola za posledných 10 rokov „značnou hnacou silou“ zhodnocovania dolára, keď index S&P 500 v tomto období porazil akciový index MSCI Emerging Markets o 100 percentuálnych bodov. „Ak by sme videl zvrat v tomto trende, či už z dôvodu globálneho obchodu alebo zmeny v domácom ekonomickom programe USA, v kombinácii so skutočnosťou, že USA už nemajú výhodu úrokových sadzieb oproti svojim kolegom z G-10, myslím si, že si môžete urobiť veľmi jasný obraz o viacročnom znehodnocovaní dolára,“ uviedol Robertsen.

V utorok prominentný ekonóm Stephen Roach pre CNBC uviedol, že sú vytvorené podmienky na prudké oslabenie dolára v nasledujúcom roku, pretože predpovedá do konca roku 2021 pokles amerického dolára o 35 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy