Cenu Inovatívny čin roka 2019 získali spoločnosti Embraco, Energia real a VUJE

Súťaž o Cenu ministra hospodárstva SR Inovatívny čin roka má svojich víťazov. Minister Richard Sulík (SaS) ocenil projekt inovatívneho kompresora spoločnosti Embraco Slovakia, systém zachytávania energie od firmy Energia real a simulátor vlastnej spotreby elektrickej stanice spoločnosti VUJE. Súťažilo sa v kategóriách Výrobková inovácia, Technologická inovácia a Inovácia služby. Traja najlepší z každej kategórie získali ocenenie a finančnú odmenu v hodnote 7000 eur, 5000 eur a 3000 eur.
Súťažiaci mohli prihlásiť inovácie, ktorých inovačný proces bol dokončený v kalendárnom roku 2019. Hodnotiacimi kritériami súťaže boli originalita nápadu, prínos inovácie pre spotrebiteľa a spoločnosť, vplyv inovácie na trh, podnikateľskú činnosť, národné hospodárstvo a ekológiu. Ceny boli tentokrát udelené online.
V kategórii Výrobková inovácia zvíťazila spoločnosť Embraco Slovakia, ktorá vyvinula kompresor NEX. Ten je použiteľný v komerčnom chladení, to znamená v chladiarenských a mraziacich zariadeniach. Jeho inovatívnosť spočíva vo ventilovom systéme novej generácie, ktorý zvyšuje termodynamickú účinnosť a umožňuje jednoduchšiu výrobu a montáž. Má inovatívny systém chladenia motora rozstrekom oleja, ktorý umožňuje dizajn kompresora s nižšími rozmermi, hmotnosťou a výrobnými nákladmi. Aplikáciou nového kompresora sa dosahuje zníženie spotreby elektrickej energie v chladiacom zariadení až o 15 %.
V kategórii Technologická inovácia zvíťazila spoločnosť Energia real a jej systém, ktorý zachytáva a vracia do objektu využiteľnú energiu, bežne odchádza z objektov v podobe odpadovej vody. Riešenie šetrí náklady za prípravu teplej vody aj vykurovanie, zároveň zvyšuje komfort bývania, užívania budovy, hygienu a energetickú efektívnosť budovy.
Cenu v kategórii Inovácia služby získala firma VUJE za simulátor vlastnej spotreby elektrickej stanice Križovany. Simulátor slúži pre praktický výcvik personálu elektrickej stanice a pomáha tak zvyšovať spoľahlivosť a bezpečnosť jej prevádzky. Simulátor obsahuje elektrický model vlastnej spotreby stanice vrátane automatík, blokád, ochrán a poruchovej signalizácie s možnosťou diaľkového aj miestneho ovládania. Umožňuje zvyšovať praktické zručnosti pri zriedkavých a zložitých manipuláciách ako aj pri riešení poruchových a havarijných stavov.

Súvisiace články

Aktuálne správy