Počkať si na 100-miliónovú schému pomoci cestovnému ruchu stálo za to

V stredu vláda schválila štátnu pomoc pre organizácie v segmente cestovného ruchu. Schému pomoci poslali ministri na schválenie parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní. Ako okomentoval minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina), stálo za to počkať si na 100-miliónovú pomoc.
Stomiliónová schéma pomoci má pokryť celý segment cestovného ruchu. Ako špecifikovala štátna tajomníčka rezortu Katarína Bruncková, pomoc sa ujde poskytovateľom gastronomických služieb, ubytovania, lanoviek, vlekov, takisto aj turistickým sprievodcom či cestovným agentúram a kanceláriám. „Na základe zákona bude schéma predložená na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR a z PMÚ pôjde potom ďalšia schéma na notifikáciu Európskej komisii (EK),“ dodala Bruncková s tým, že zároveň žiada uchádzačov o trpezlivosť, kým sa schéma začne realizovať. „Pevne verím, že už na konci tohto roka budeme môcť reálne začať vyplácať peniaze jednotlivým žiadateľom,“ uviedla.
Na vysvetlenie dodala, že prvým predpokladom na kvalifikáciu do schémy je pokles tržieb v porovnaní s vlaňajškom o viac ako 40 %. „Výška tejto podpory bude závisieť od poklesu tržieb – od 1,4 až do 10 % tržieb z minulého roka,“ vyčíslila Bruncková. Inak povedané, ministerstvu ide o kompenzáciu fixných nákladov týchto organizácií. Pomoc má byť administratívne jednoduchá, uchádzač vyplní formulár na slovensko.sk, automaticky má potom dôjsť k spracovaniu žiadosti a vyplateniu peňazí.
Ako dodal riaditeľ sekcie cestovného ruchu rezortu dopravy Radúz Dula, ministerstvo pre uchádzačov, ktorí majú otázky o pomoci, pripravilo kontaktnú e-mailovú adresu, kam ich môžu posielať – pomoc@mindop.sk, a takisto aj infolinku +421 2 5949 4895. Na ilustráciu uviedol, že napríklad reštaurácia, ktorá za minulý apríl utŕžila 60.000 eur a došlo k jej zatvoreniu v apríli tohto roka, za apríl dostane pomoc vo výške 6000 eur. „Ak sa bavíme napríklad o ubytovacom zariadení, ktoré v apríli roku 2019 malo tržbu okolo 20.000 eur, jej nárok na úrovni štátnej schémy pomoci je približne 2000 eur,“ doplnil Dula.
Bruncková dodala, že rezort úzko komunikuje aj s ministerstvom hospodárstva a ministerstvom kultúry, aby sa schémy z rozdielnych ministerstiev neduplikovali. „Základom pre poskytovanie štátnej pomoci u nás je tzv. SK-NACE kód. To je vlastne triedenie ekonomických činností,“ vysvetlila Bruncková s tým, že podnikateľ si vyhľadá, pod akú ekonomickú činnosť spadá jeho kód, a bude sa tak schopný zaradiť do schémy konkrétneho ministerstva. Ako doplnil Dula, subjekty, ktoré chcú čerpať pomoc, budú musieť mať referenčné obdobie od 1. apríla 2019.
Prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák doplnil, že návrh rezortu dopravy víta a teší ho, že zohľadnil návrhy a argumentáciu zväzu. Podľa neho by sa ešte dalo baviť o tom, či je pomoc dostatočná, ale zväz si rovnako uvedomuje, že aj možnosti krajiny sú obmedzené.

Súvisiace články

Aktuálne správy