Goldman Sachs: Karta sa obráti, toto budú najväčší víťazi na pandemickom akciovom trhu

, bloomberg Foto:getty images

Príval politických a ekonomických zmien dočasne ukončí silný výkon technologických akcií a namiesto nich popoženie najviac zasiahnuté sektory, ako sú banky a automobilky, hovoria stratégovia Goldman Sachs Group.

Rastúce výnosy dlhopisov, očakávanie toho, že sa tento rok schváli aspoň jedna vakcína proti Covid-19, aj možné víťazstvo demokratického kandidáta v novembrových prezidentských voľbách v USA, by mohlo viesť k zvratu v sektore, ktorý bol doteraz najväčším víťazom na pandemický akciovom trhu. "V reakcii na naše očakávania skorého odrazu v hodnote znižujeme hodnotenia v sektore technológií," napísal tím vedený Petrom Oppenheimerom. Stratégovia znížili svoje odporúčania na technologické akcie na "neutral" a naopak navýšili hodnotenie pre akcie bánk a automobiliek na "overweight". Taktiež znížili svoj výhľad na akcie potravín, nápojov a tabaku na "underweight".

"V najbližších niekoľkých mesiacoch očakávame určité politické a ekonomické posuny, ktoré podporujú dočasnú rotáciu a táto rotácia môže byť celkom veľká," napísali stratégovia. "Sekulárne trendy stále podporujú rast alebo rastovo defenzívne akcie."

Akcie technológií tento rok prudko vzrástli, pretože investori vsadili na odolnosť ich ziskov a výhody plynúce z trendu práce z domu. Naopak banky sa vyrovnávali so znížením úrokových sadzieb na rekordné minimá. Technologicky silný index Nasdaq 100 je medziročne o 37 % vyššie, naopak index S&P 500 Banks utrpel 35 % pokles. Bankový sektor "je najcitlivejším sektorom na sadzby a rast a, napriek nízkym základným výnosom v posledných rokoch, si myslíme, že ponúka výnimočnú hodnotu," napísali stratégovia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy