Šéfka ECB:  Únia musí urýchlene rozdeliť peniaze z fondu obnovy

, ČTK Foto: SITA/AP

Predstavitelia EÚ sa stále nezhodli na podrobnostiach plánu obnovy, čo zvyšuje riziko, že peniaze sa ku krajinám najviac postihnutým koronakrízou nedostanú včas. Únia by zároveň mala začať diskutovať o vytvorení stáleho rozpočtového nástroja.

Európska únia musí urýchlene rozdeliť peniaze z fondu obnovy v objeme 750 miliárd eur, ktorý má európskym ekonomikám pomôcť dostať sa z krízy spôsobenej opatreniami proti šíreniu koronavírusu. V rozhovore pre francúzsky Le Monde to povedala šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová.

Komisia bude posudzovať národné plány v rámci takzvaného európskeho semestra. Na základe plánov, ktoré by mali ladiť s reformnými požiadavkami EK, potom Brusel z fondu rozdelí veľkú väčšinu peňazí, konkrétne vyše 670 miliárd eur.

"Cieľom Európskej komisie je, aby bola schopná tie peniaze distribuovať začiatkom roka 2021, a tento časový harmonogram musí byť dodržaný," uviedla Lagardeová. Dodala, že peniaze musia byť rozdeľované cielene, inak sa stratia v administratívnom labyrinte a nepodporia transformáciu reálnej ekonomiky v postpandemickém svete. Európski predstavitelia by podľa šéfky ECB mali tiež zvážiť premenu fondu obnovy na stály nástroj a diskutovať o vytvorení stáleho rozpočtu eurozóny. 

"Považujeme za nevyhnutné, aby fiškálne záchranné siete, ktoré vlády zaviedli počas tejto krízy, neboli odstránené príliš skoro," povedala Lagardeová. Zopakovala tiež, že ECB je v prípade nutnosti pripravená posilniť podporu ekonomiky prostredníctvom svojej menovej politiky. Upozornila, že banka ešte zďaleka nevyčerpala všetky svoje nástroje.

Minulý mesiac ECB podľa očakávaní ponechala svoju menovú politiku bezo zmien. Základná úroková sadzba tak zostala na rekordnom minime 0 %. Nezmenil sa ani program nákupov dlhopisov. Centrálna banka vtedy predpovedala, že hrubý domáci produkt eurozóny tento rok klesne o osem percent a v budúcom roku sa zvýši o päť percent. Začiatkom októbra Lagardeová upozornila, že druhá vlna koronavírusu by mohla hospodárske oživenie v eurozóne zdržať.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy