Veľké porovnanie poplatkov a podmienok za účty v bankách

, finančná hitparáda Foto: getty images

Analytici portálu Finančná hitparáda vytvorili jednoduchý ukazovateľ, ktorý klientom okamžite vizuálne poradí, ktorá banka ponúka balík služieb k bežnému účtu zadarmo a to úplne bez podmienok, prípadne s jednou podmienkou, ktorá je ľahko splniteľná. Stačí sa len orientovať na základe farby. Ako na semafore.

Bankové poplatky sú téma, ktorá sa objavuje aj v ostrom politickom súboji. Kým niektorí politici tvrdia, že bankové poplatky sú vysoké a treba ich regulovať, banky naopak tvrdia, že poplatky sa dajú znížiť. Napríklad zľavou z vedenia za balík služieb k bežnému účtu a to až do výšky 100 %. Dokonca v niektorých bankách môžu dostať klienti účet zadarmo aj bez podmienok.

Kým zúčastnené strany sa navzájom sporia, finančná gramotnosť naďalej pokrivkáva. Poplatky za balíky služieb k účtom sú v rozpätí od 0 eur do 180 eur za rok. A teda klient môže dobrým výberom ušetriť aj viac ako 100 eur ročne.

Nejde pritom o žiadne oklieštené, prípadne základné účty, ale o plnohodnotné, moderné balíky služieb. Napríklad prvá slovenská mobilná banka 365.bank neustále prináša technologické inovácie, moderné možnosti sporenia, platenia ale dokonca aj rôzne benefity a zľavy u partnerov. A to všetko zadarmo a úplne bez podmienok. Fio banka okrem účtu zadarmo a bezkontaktnej platobnej karty ponúka aj dva bezplatné výbery z akéhokoľvek bankomatu. mBank ponúka účet zadarmo, ale na platobnú kartu zdarma treba splniť podmienku bezhotovostných platieb vo výške aspoň 70 eur mesačne, prípadne mať úverový produkt banky. V UniCredit Bank stačí, ak príde na účet príjem vo výške aspoň 400 eur. V Raiffeisen Bank je už potrebné okrem posielania príjmu 400 eur na účet zrealizovať aspoň jednu inkasnú platbu mesačne. Možnosť získať účet zadarmo ponúkajú aj ďalšie banky, ale až po splnení kombinovaných podmienok.

Podľa Martina Švidroňa, analytika Finančnej Hitparády, z jednoduchého porovnania pomocou semafora je vidieť, že dnes na Slovensku máme dve banky (365.bank, Fio banka), kde klient získa plnohodnotný účet zadarmo, úplne bez poplatkov a bez nutnosti plniť rôzne podmienky. V ostatných bankách potrebujete splniť viac či menej komplikované podmienky, ktoré sa môžu pohybovať, v závislosti od konkrétnej banky, v rozmedzí od jednej resp. dvoch až do piatich. "Podľa našich dlhoročných skúseností je cesta práve vo vytváraní jednoduchých nástrojov pre lepšiu orientáciu klienta. Nevyženieme banky a nezničíme tým konkurenčné prostredie v našom bankovníctve reguláciou poplatkov a zavádzaním rôznych nepotrebných produktov typu základný účet. A zároveň dáme klientom do rúk silný nástroj," dodáva Martin Švidroň. 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy