Pokles spotrebiteľských cien v Chorvátsku sa po 5 mesiacoch v septembri zastavil

Spotrebiteľské ceny v Chorvátsku sa v septembri nemenili. To znamená zastavenie deflácie po piatich mesiacoch, pričom najvýraznejší pokles cien (0,6 %) evidovalo Chorvátsko v máji. V auguste spotrebiteľské ceny klesli o 0,1 %. Poukázali na to údaje, ktoré koncom tohto týždňa zverejnil chorvátsky štatistický úrad.
Pod septembrový vývoj spotrebiteľských cien sa na jednej strane podpísalo zrýchlenie rastu cien alkoholických nápojov a tabakových výrobkov, nákladov na zdravotné zabezpečenie, ako aj výrazné zotavenie cien v oblasti kultúry a rekreácie. Na druhej strane, ceny potravín a nealkoholických nápojov spomalili tempo rastu a náklady na dopravu a bývanie pokračovali v poklese.
Ceny alkoholických nápojov a tabakových výrobkov vzrástli medziročne o 5 % po 4,8-percentnom raste v auguste a náklady na zdravotníctvoo sa zvýšili o 1,4 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci vzrástli o 0,8 %. Navyše, náklady v oblasti kultúry a rekreácie vzrástli o 1,9 %, zatiaľ čo v auguste medziročne o 0,2 % klesli.
Ceny potravín a nealkoholických nápojov v Chorvátsku vzrástli v septembri o 1,1 % po 1,5-percentnom raste v auguste. Náklady na dopravu klesli o 4,3 % a náklady na bývanie sa znížili o 1,7 %.
Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny v Chorvátsku vrátili k rastu. Ten dosiahol 0,8 %, zatiaľ čo v auguste ceny o 0,1 klesli.

Súvisiace články

Aktuálne správy