Bisnode: Tento rok už neprežilo takmer tisíc reštaurácií a pohostinstiev

, bisnode Foto: TASR/Roman Hanc

Kríza spojená so šírením pandémie koronavírusu drví slovenský gastrobiznis. Podľa detailných dát poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorý pravidelne analyzuje ekonomické informácie z podnikateľského prostredia, od začiatku tohto roka zanikla bezmála tisícka reštaurácií, pohostinstiev či prevádzok s rýchlym občerstvením.

Boom služieb verejného stravovania na Slovensku rapídne vzrástol v posledných dvoch rokoch. Napríklad v posledných 10-tich rokoch ich počet narástol o 100 percent. Dnes patria tieto prevádzky vplyvom pandémie k najohrozenejším skupinám podnikateľov,“ tvrdí Petra Štěpánová, analytička Bisnode. Do konca septembra tohto roka je pritom u nás zaevidovaných 11 605 gastroprevádzok na základe živnostenského oprávnenia a 8 714 spoločností s ručením obmedzeným či akciových spoločností, ktoré podnikajú v oblasti stravovania.

Od dnes bude podnikanie reštaurácií a ďalších prevádzok spojených s predajom a podávaním hotových jedál opäť obmedzené. Majitelia budú môcť jedlo zákazníkom predávať len zabalené, nebude ho možné konzumovať v interiéri, ak to bude možné, tak len v exteriéri. Vláda od dnes, 15. októbra, zaviedla nové prísne opatrenia v dôsledku rapídneho zhoršenia situácie spojenej so šírením ochorenia COVID-19.

Majitelia reštaurácií už na jar tohto roka bili na poplach, keď z rovnakého dôvodu museli zavrieť svoje prevádzky. Podľa dát prišli prevádzky v priemere o 42 percent tržieb, mnohé hrozia prepúšťaním a aktuálne žiadajú vládu o zníženie dane z pridanej hodnoty. „Dlhodobý výpadok príjmov nemusia ustáť viaceré prevádzky. Na kolená môže padnúť väčšina malých prevádzok, ktoré nemajú dostatočné finančné rezervy. Vidíme to na číslach – od začiatku tohto roka zaniklo v gastrosegmente 78 eseročiek či akcioviek v rovnakej oblasti, no zároveň až 796 subjektov, ktoré podnikajú v rovnakej oblasti na základe živnostenského oprávnenia,“ približuje Petra Štěpánová.

Bisnode zároveň dodáva, že gastroprevádzky najviac zanikali v kategóriách s najnižšími tržbami či najnižším počtom zamestnancom.

Súvisiace články

Aktuálne správy