Zatvárajme reštaurácie v miestach, kde sú ohniská nákazy

Zatvorenie reštaurácií, kín, divadiel či fitnescentier je z ekonomického pohľadu mimoriadne škodlivé a doženie do bankrotu stovky, alebo až tisícky majiteľov týchto prevádzok. Povedal to v stredu po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), podľa ktorého je otázne, či o takýchto opatreniach má rozhodovať iba hlavný hygienik. Podľa Sulíka by Slovensko malo zatvárať prevádzky iba v miestach, kde sú ohniská nákazy ochorenia COVID-19.
„Mám veľké pochybnosti o tom, či je správne, aby takúto moc mal v rukách hlavný hygienik, keďže vláda nesie zodpovednosť za vývoj v krajine,“ povedal Sulík. Kompetencie by sa podľa ministra mali zmeniť tak, aby rozhodnutia o zatvorení prevádzok musela schváliť vláda. Sulík chce, aby pred podobnými rozhodnutiami zasadala koaličná rada.
Minister zdôraznil, že každé obmedzenie podnikania by mal štát kompenzovať a opatrenia by sa mali obmedziť na ohniská nákazy. „Zatvoriť reštaurácie v Poltári, kde bol jeden nakazený za dlhé obdobie, nedáva zmysel,“ dodal Sulík. Neexistuje podľa neho návod na správne opatrenia, ktoré by mala každá krajina urobiť, pretože podmienky sú rôzne. „Preto je správne, keď krajiny opatrenia prispôsobujú situácii, ktorá je v tej krajine daná,“ dodal Sulík.

Súvisiace články

Aktuálne správy