Kurz eura klesol na 1,1756 USD/EUR

Spoločná európska mena sa v utorok popoludní oslabila. Dôvodom bolo zvýšenie neistoty na finančných trhoch.
Euro sa v utorok neskoro popoludní predávalo po 1,1756 USD, pričom ešte ráno sa jeho kurz pohyboval nad 1,18 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok referenčný kurz na 1,1787 (v pondelok: 1,1799) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8484 (0,8475) eura.
Náladu na finančných trhoch zhoršilo zníženie nádejí na rýchle schválenie nového balíka stimulov v USA, čo malo negatívny vplyv aj na euro. Takisto rýchly nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 sa postaral o zvýšenie nervozity v eurozóne. Šírenie nového koronavírusu tiež spôsobilo zhoršenie nálady investorov, ako ukázal prieskum Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW). Index dôvery nemeckých investorov klesol viac, než sa očakávalo. Výrazne sa znížil aj index ekonomického sentimentu ZEW pre eurozónu.
Mierne zlepšenie prognózy Medzinárodného menového fondu (MMF) týkajúcej sa vývoja globálnej ekonomiky v tomto roku nemalo na devízový trh žiaden vplyv. Fond však napriek tomu počíta s najprudším poklesom svetovej ekonomiky (-4,4 %) od veľkej hospodárskej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy