FED: Koronavírus je ďalšia kríza, v ktorej miliardári bohatnú

, ČTK;Bloomberg Foto: SITA/AP

Najväčším prínosom bol Covid-19 pre tých, ktorých bohatstvo je spojené s technologickými spoločnosťami, ktoré ťažia z presunu práce, nákupov, zábavy a spoločenského života na internet. Informuje agentúra Bloomberg.

Majetok 50 najbohatších Američanov je v súčasnosti veľký ako majetok 165 miliónov najchudobnejších, pretože pandémia Covid-19 pretvára ekonomiku spôsobom, ktorý neúmerne odmeňuje malú skupinu miliardárov. Nové údaje centrálnej banky USA (Fed), ktorá prinášajú komplexný pohľad na bohatstvo Američanov v prvej polovici tohto roka, upozorňujú tiež na výrazné rozdiely v bohatstve podľa rasy, veku a triedy,.

Hodnota majetku jedného percenta najbohatších Američanov dosiahla 34,2 bilióna USD. Naopak majetok 50 percent najchudobnejších, teda zhruba 165 miliónov ľudí, dosahuje len 2,08 bilióna USD. To predstavuje 1,9 percenta všetkého bohatstva domácností. Hodnota majetku 50 najbohatších podľa údajov agentúry Bloomberg je takmer dva bilióny USD a od začiatku roka stúpla o 339 miliárd.

Podľa odhadu Fedu je vo vlastníctve desiatich percent najbohatších domácností 69 percent bohatstva krajiny, teda 77,3 bilióna USD. Na konci 80-tych rokov minulého storočia ich podiel na celkovom bohatstve predstavoval 60,9 percenta. Jedno percento najbohatších vlastní 30,5 percenta majetku oproti 23,7 percentám v roku 1989. Naopak podiel spodných päťdesiatich percent klesol na 1,9 percenta z 3,6 percenta.

Covid-19 prehĺbil nerovnosť v USA. O pracovné miesta prišli hlavne pracovníci v službách s nízkymi mzdami a koronavírusom sa neúmerne nakazilo nebiele obyvateľstvo. Mnoho ľudí z vyššej strednej triedy môže pracovať z domu a sleduje, ako im rastie hodnota na dôchodkových účtoch po tom, čo americké ministerstvo financií a Fed začali pumpovať do ekonomiky a na trhy finančnú pomoc.

Ďalším dôležitým dôvodom rozdielov v bohatstve je skutočnosť, že väčšina Američanov nemá prospech z rastu ceny akcií. Napojenie spodných 90 percent obyvateľov na akciový trh už takmer dve desaťročia klesá. Najbohatší jedno percento obyvateľov vlastní viac ako 50 percent akcií firiem a podielových fondov. Desať percent najbohatších vlastní viac ako 88 percent akcií.

Najväčším prínosom bol covid-19 pre tých, ktorých bohatstvo je spojené s technologickými spoločnosťami, ktoré ťažia z presunu práce, nákupov, zábavy a spoločenského života na internet. Na čele je zakladateľ firmy Amazon Jeff Bezos, ktorý je považovaný za najbohatšieho muža sveta. Tento rok jeho majetok vzrástol o 64 percent na 188,5 miliardy USD.

Američania bielej pleti vlastnia 83,9 percenta národného bohatstva, černošské domácnosti len 4,1 percenta. Podiel belochov sa o niečo znížil, podiel černošských obyvateľov zostáva zhruba rovnaký ako v roku 1990. Z 25 najbohatších Američanov iba jeden nie je beloch. Je to generálny riaditeľ Zoom Video Communications Eric Yuan, ktorého majetok tento rok stúpol takmer sedemnásobne na 24,2 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy