Bublina sa nafukuje, cena bývania rastie po celom svete

, CNBC Foto: TASR/František Iván;SITA/AP

Napriek globálnej recesii vyvolanej pandémiou koronavírusu, ceny bývania na hlavných trhoch po celom svete naďalej rastú, pričom na niektorých už hrozí prehriatie.

Banka UBS v jej Global Real Estate Bubble Index 2020 analyzovala 25 hlavných miest, ukázalo sa, že viac ako polovici hrozí riziko nadhodnotenia, či nafukovanie bubliny. Index sledoval typické príznaky bubliny, ktoré zahŕňajú pomer cien nehnuteľností k miestnym príjmom a nerovnováhy v reálnej ekonomike, ako sú nadmerné pôžičky a stavebná činnosť.

Zdá sa, že Európa má spolu s Hongkongom najväčšie riziko prehrievania trhu s bývaním. Na prvom mieste v rebríčku sú Mníchov a Frankfurt nad Mohanom a poľská Varšava, kde ceny nehnuteľností na bývanie za ostatné štyri štvrťroky vzrástli o viac ako 5 %. Paríž, Amsterdam a Zürich tiež musia rátať s bublinou.

Toronto je jediné väčšie severoamerické mesto v štúdii, ktorému bublina na trhu s nehnuteľnosťami nehrozí. Vancouver, Britská Kolumbia, Los Angeles, San Francisco a New York sa považujú za nadhodnotené, ale nehrozí im bublina. Chicago je jediné severoamerické mesto považované za podhodnotené. Medzi mestá, ktorým bublina nehrozí, ale považujú sa za nadhodnotené, patria Vancouver, Londýn, Tokio, Los Angeles, Štokholm, Ženeva, San Francisco, Tel Aviv, Izrael, Sydney, Moskva a New York.

Ceny bývania boli počas celej pandémie podporované vládnymi stimulmi, úľavami pri splácaní hypoték a nízkymi úrokovými sadzbami. UBS poznamenala, že rast cien za týchto okolností považuje za neudržateľné. „Nie je isté, do akej miery vyššia nezamestnanosť a pochmúrny výhľad príjmov domácností ovplyvnia ceny bývania. Je však zrejmé, že rast za posledné štyri štvrťroky nie je z krátkodobého hľadiska udržateľný,“ uviedol vo svojej správe Mark Haefele, investičný riaditeľ spoločnosti UBS Global Wealth Management. „Nájomné už vo väčšine miest klesá, čo naznačuje, že pravdepodobne dôjde k fáze korekcie, keď dôjde k úbytku dotácií a zvýšeniu tlaku na príjmy."

Ceny bývania klesli iba v štyroch z 25 analyzovaných miest: v Madride, San Franciscu, Dubaji, Spojených arabských emirátoch a Hongkongu. Naposledy bolo menej miest s poklesom cien v roku 2006.

Pandémia zvýšila dopyt po väčších nehnuteľnostiach s väčším vonkajším priestorom a v niektorých mestách spôsobila presun na predmestia. Vďaka tomu je zdravie trhu s mestským bývaním krátkodobo i dlhodobo neisté, najmä preto, že nikto nevie, ako dlho bude pandémia trvať. „Nárast práce z domu spochybňuje potrebu bývať blízko centra miest. Tlak na príjmy domácností spôsobuje, že sa mnoho ľudí sa sťahuje do cenovo dostupnejších prímestských oblastí,“ uviedol Claudio Saputelli, ktorý má na starosti oblasť nehnuteľností v investičnej UBS Global Wealth Management. „Už aj tak dlhom postihnuté, alebo ekonomicky slabšie mestá, budú musieť na túto hospodársku krízu reagovať zvýšením daní, alebo znížením verejných výdavkov, čo ani zďaleka neveští nič dobré pre ceny nehnuteľností.“

Súvisiace články

Aktuálne správy