Rozpracované predaje domov v USA vzrástli v auguste na rekordnú úroveň

Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakty na kúpu domu, vzrástol v auguste na rekordnú úroveň. Uviedla to v stredu americká Národná asociácia realitných maklérov (NAR).
Podľa NAR index rozpracovaných predajov domov v Spojených štátoch vzrástol v auguste medzimesačne o 8,8 % na 132,8 bodu po 5,9-percentnom raste v júli. Ekonómovia očakávali, že tempo rastu sa zmierni na 3,2 %.
Rozpracované predaje sú indikátorom, ktorý signalizuje vývoj predaja v budúcnosti. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja ubehnú totiž väčšinou štyri, prípadne až šesť týždňov.
„Pod pokračujúci dopyt na realitnom trhu sa opäť podpísali nízke úrokové sadzby hypoték, ktoré sa držia pod 3 %,“ povedal hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun. Navyše, politika americkej centrálnej banky by úrokové sadzby hypoték mala udržať na nízkej úrovni aj v ďalšom období, čo bude podľa neho lákať na trh s nehnuteľnosťami ďalších záujemcov.
Najvýraznejšie sa rozpracované predaje domov zvýšili v auguste na západe USA. V tomto regióne dosiahol rast 13,1 %. Na Stredozápade a v južnom regióne USA vzrástli rozpracované predaje rovnako, o 8,6 %, a na Severovýchode o 4,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy