Volebná noc na Wall Street: Nočné obchodovanie bude divokejšie než obvykle

, Bloomberg

Počas noci 3. novembra, v čase amerických prezidentských volieb, sa podľa technologicko-poradenskej firmy ITRS objemy obchodov pravdepodobne zvýšia až na osemnásobok svojej bežnej úrovne. Bude to skúška pre technológie veľkých bánk, informuje agentúra Bloomberg.

Finančný sektor už oznamuje svojim zamestnancom aj klientom, že tento rok to bude iné. Vzhľadom k tomu, že voliči, ktorí sa boja koronavírusu, sa spoliehajú na hlasovacie lístky zasielané poštou. Americká poštová služba má už dnes problémy s doručovaním a nedá sa vylúčiť, že by sa mohli výsledky volieb oneskoriť o niekoľko dní.  

Trump nedávno povedal, že sa nepodrobí mierovému odovzdaniu moci, ak počet hlasovacích lístkov ukáže, že vyhral Biden. Trumpa už teraz spochybňuje akýkoľvek výsledok, ktorý by nevyústil do porážky jeho konkurenta Joe Bidena.

Ďalším faktorom, vďaka ktorému sa tohtoročný november bude od minulých prezidentských volieb líšiť, je fakt, že vzhľadom na pandémiu Covid-19 v častiach New Yorku a vo finančných centrách, ako je Londýn, bude mnoho obchodníkov pravdepodobne doma. Na ad hoc pracovných staniciach vo svojich obývacích izbách.

„Hovoríme s klientmi o možnosti, že by to mohlo trvať dlhšie, než sa očakávalo," uviedol Itay Tuchman, globálny šéf devízového obchodovania v Citigroup. „A obdobie volatility môže byť dlhšie, než sa očakávalo, len kvôli dynamike poštových hlasov proti osobne doručeným hlasov v takto tesných voľbách."

Burzy uviedli, že po väčšinu tohto roka boli svedkami obchodov chrániacich portfólia pred volebnou  volatilitou. Banky venujú zvýšenú pozornosť svojej prevádzkovej odolnosti,  pretože regulačné orgány, vrátane Federálneho rezervného systému a Úradu pre finančné riadenie vo Veľkej Británii, ohlásili, že sa zameriavajú na zabezpečenie toho, aby sa finančné firmy dokázali prispôsobiť a rýchlo sa zotaviť z akéhokoľvek narušenia.

„Ľudia nasadzujú viac infraštruktúry a zhora sa objavujú otázky:" Aké máme kapacity, akú máme latenciu?" Povedal Guy Warren, generálny riaditeľ ITRS, ktorý pomáha bankám modelovať volatilné obchodné dni a určiť, kde by mohli mať problémy. „Väčšina ľudí nemôže prísť na to, s čím bude problém, kým sa to nezrúti."

Väčšina bánk neplánuje mať do volebného dňa späť v kanceláriách ani polovicu svojich zamestnancov. Niektoré banky, vrátane Goldman Sachs Group a JPMorgan Chase & Co., museli svoje plány na návrat pracovníkov do svojich kancelárií v Londýne pozastaviť na základe apelu britskej vlády na pomoc zamestnávateľov pri tlmení nárast prípadov s Covid-19.

Systémy Citigroup už v marci preukázali, že dokážu zvládnuť väčší tok objednávok, uviedla Deirdre Dunnová, globálna šéfka pre obchodovanie so sadzbami. To bol mesiac, kedy prudko vzrástla volatilita trhu a banka hromadne poslala pracovníkov domov, aby pomohla zastaviť šírenie vírusu. Odolnosť systémov ukazuje, že Citigroup bude v deň volieb pripravená, dodala Dunnová. „Ak sa pre porovnanie pozriem na rok 2016, znamenalo to, že mnoho ľudí zostalo v kancelárii po celú noc. Prinajmenšom v tomto okamihu môžeme niečo z toho spraviť z našich domovov a nebyť tak v budove o tretej ráno."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy