Centrálnym bankám narástli zlaté rezervy za 10 rokov o 5000 ton

, ČTK Foto: SITA/AP

Zlaté rezervy centrálnych bánk stúpli tento rok na 35 000 ton zlata, čo je o 5000 ton viac ako v roku 2009. Od roku 2012 sa celosvetovo vyťaží okolo 3000 ton zlata ročne, za rok 2019 sa produkcia prehupla cez 3500 ton. Vyplýva to z údajov Svetovej rady pre zlato.

Vysoká likvidita a uchovávateľ hodnoty. To vysvetľuje rast dopytu po zlate zo strany centrálnych bánk, ktoré môžu tiež so zlatom aktívne obchodovať tak, aby generovalo ďalšie výnosy. Banky zlaté rezervy požičiavajú alebo vymieňajú za doláre.

V roku 2019 sa takmer polovica zlata spotrebovala na výrobu šperkov, 29 percent tvorilo investičné zlato, 15 percent si uchovali centrálnej banky vo svojich rezervách a zvyšok sa využil v technologických procesoch. Pre porovnanie ešte v roku 2010 predstavovalo množstvo zlata držaného centrálnymi bankami len osminu ich dnešných zlatých rezerv.

V roku 2019 sa 73 percent všetkého vyrobeného zlata získalo ťažbou v zlatých baniach, zvyšných 27 percent pripadlo na recyklované zlato. Predpokladá sa, že toto číslo bude ešte narastať. Uvádza sa, že výrobcovia vložia napríklad do mobilných telefónov každý rok vyše dvadsať ton zlata. V nepoužívaných telefónoch, ktoré nájdeme v mnohých domácnostiach, sú až kilogramové zásoby tohto cenného kovu.

Zásoby zlata sú obmedzené a do hry vstupuje v mnohých krajinách i aktívna politika ochrany životného prostredia, ktorá obmedzuje otváranie nových baní. Preto sa zlato musí dolovať zo stále väčších hĺbok, čo prináša vyššie nároky na technológie a náklady na ťažbu rastú. Popularita zlata stále rastie, pretože sa mu najviac darí v období nestability.

Ľudstvo ťaží zlato už 6000 rokov, o čom svedčia písomnosti aj archeologické nálezy. Celkové množstvo vyťaženého zlata sa odhaduje na 75 až 117 000 ton, z čoho 65 percent pripadá na 20-te  storočie. Dnes sa zlato okrem Antarktídy ťaží na všetkých kontinentoch. Medzi najväčšieho producenta patrí Čína, ktorej ťažba v roku 2019 tvorila 11 percent z celkovej svetovej produkcie, ďalej Rusko, Austrália, Spojené štáty americké a Kanada.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy