Európske trhy sa zotavujú, HSBC si pripisuje až o 10 %

, CNBC Foto: SITA/AP

Európske akcie sa v pondelok ráno odrazili a snažili sa spamätať z najhoršieho týždňa od polovice júna. Globálny nárast prípadov koronavírusu a politický vývoj sú v centre pozornosti investorov. Rally sa rozšírila do celého bankového sektora, Deutsche Bank, Standard Chartered a Commerzbank dosiahli rast viac ako 5 %.

Celoeurópsky Stoxx 600 vyskočil na začiatku obchodovania o 1,5 %, pričom bankový sektor rástol o  4,1 %. Európsky „blue chips“ index v piatok uzatváral so stratou 3,7 %, za prepadom bolo nárast ochorení na koronavírusu po celom svete. Trhy však v pondelok dostávajú podporu z náznakov, že čínske hospodárske oživenie naberá na sile, pričom fiškálne stimuly, zadržiavaný dopyt a pozitívne údaje o vývoze zvyšujú sentiment. Európske trhy sú pripravené na pozitívne preberanie sentimentu z ázijsko-pacifického regiónu.

Akcie HSBC vzrástli v ranom obchodovaní o 10 %, sú tak na ceste k najväčšiemu dennému percentuálnemu prírastku za viac ako desať rokov potom, čo čínska spoločnosť Ping An Insurance oznámila, že zvýši svoj podiel v najväčšom európskom veriteľovi. Rally sa rozšírila do celého bankového sektora, Deutsche Bank, Standard Chartered a Commerzbank dosiahli nárast o viac ako 5 %. Švajčiarsky výrobca načúvacích prístrojov Sonova si tiež pripísal okolo 10 % a výrobca leteckých motorov Rolls-Royce 4,5 %.

Ekonómka Bank of England Silvana Tenreyro v rozhovore zverejnenom cez víkend uviedla, že vyšetrovanie centrálnej banky, či by negatívne úrokové sadzby mohli pomôcť britskému hospodárskemu oživeniu, prinieslo „povzbudivé“ výsledky.

Agentúra Reuters v nedeľu s odvolaním sa na zdroje uviedla, že luxemburský oceliarsky gigant ArcelorMittal rokuje o zlúčení svojich amerických aktív s Cleveland-Cliffs, najväčším producentom peliet zo železnej rudy v USA.

Generálny riaditeľ spoločnosti Daimler Dieter Zetsche cez víkend oznámil, že sa vzdá svojej úlohy predsedu nemeckej automobilky, pričom investori teraz požadujú, aby na čele dozornej rady stála nezávislá osoba.

Commerzbank vymenovala za nového generálneho riaditeľa Manfreda Knofa, bývalého šéfa nemeckého retailového bankovníctva v Deutsche Bank. Knof nahradí Martina Zielkeho, ktorý v júli rezignoval spolu s predsedom Stefanom Schmittmannom po období silného tlaku aktivistických investorov.

Spoločnosť Siemens Energy by mala v pondelok debutovať na frankfurtskej burze cenných papierov po spinoffe od technologického giganta Siemens.

Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová by mala predstúpiť pred Výbor pre hospodárske a menové veci.

Súvisiace články

Aktuálne správy