Päťka budúcnosti: Akcie, ktorým verí Goldman Sachs, nie sú pre každého

, fnlondon Foto: TASR/AP

Americká investičná banka Goldman Sachs má tímy odborníkov sledujúce akciové trhy a vyberajúce konkrétne príležitosti. V polovici septembra banka zverejnila analýzu, v ktorej argumentuje pre nákup piatich amerických titulov, ktoré majú svojim výkonom prekonať index S & P 500.

Päťka budúcnosti, na ktorú ukázali analytici z Goldman Sachs, naozaj nie je pre priaznivcov nákupov pri nízkych valuáciách. Bez výnimky ide o akcie z hľadiska ocenenia drahšie ako Amazon alebo Microsoft. Ako celok sa vybrané tituly v čase vydania analýzy obchodovali na 42-násobok  očakávaných ziskov pre rok 2021. „Aktuálna päťka“, ako v Goldman označujú päť najväčších amerických akcií, Alphabet, Amazon, Apple, Facebook a Microsoft, sa obchoduje s 28-násobným odhadovaným príjmom pre budúci rok.

To ale neznamená, že nemôže vyjsť stávka, že dokážu svojim výkonom na burze prekonať index S & P 500. Ten je ako celok zhruba o polovicu "lacnejší", to ale nemusí nič znamenať. Vyššie ho napokon v posledných mesiacoch ťahali vysoko nadpriemerne ocenené veľké technologické firmy.

Ale buďme konkrétni. V odporúčanej päťke je len jediné veľké meno, platobný systém PayPal. Autodesk a ServiceNow, sú rovnako technologické spoločnosti zaoberajúce sa digitalizáciou biznisu, respektíve automatizáciou pracovných procesov. Ostatné dva tituly, Intuitive Surgical a Vertex Pharmaceuticals zastupujú sektor zdravotnej starostlivosti. Kým prvá sa zaoberá robotizáciou chirurgie, druhá vyvíja génové terapie.

Súvisiace články

Aktuálne správy