Dolár posilňuje, zlato je najnižšie za vyše 2 mesiace

, TASR Foto: getty images

Cena zlata padla vo štvrtok na najnižšiu úroveň za vyše dva mesiace. Hlavným dôvodom je posilňovanie dolára spôsobené ďalšou vlnou pandémie nového koronavírusu, ktorá brzdí zotavovanie ekonomík a znižuje rizikový apetít investorov. Ďalším faktorom je neistota týkajúca sa ďalších stimulov na podporu ekonomiky v USA.

Spotová cena zlata sa o 8.48 h SELČ nachádzala so stratou 0,61 % na 1852,04 USD (1584,02 eura) za uncu (31,1 g), keď predtým padla až na 1847,99 USD za uncu, čo bolo najmenej od 22. júla. Decembrový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex sa o 8,43 h SELČ obchodoval s mínusom 0,66 % po 1856,10 USD za uncu.

Dolár si vo štvrtok udržal svoje zisky voči väčšine dôležitých svetových mien. Signály spomalenia zotavovania v Európe a USA totiž oživili obavy z následkov ďalšej vlny nového koronavírusu. Na euro majú negatívny vplyv očakávania z nových tvrdých reštriktívnych opatrení v európskych krajinách.

Dolárový index sa vo štvrtok ráno držal v blízkosti viac než 8-týždňového maxima. Silnejší dolár zdražuje zlato, ale aj ropu pre investorov držiacich iné meny. "Zlato sa nemôže oslobodiť spod tejto dominancie dolára," uviedol analytik firmy OANDA Edward Moya.

Striebro vo štvrtok stratilo 5,4 % a predávalo sa po 21,64 USD za uncu, čo bolo najmenej za vyše 2 mesiace. Platina sa oslabila o 0,5 % na 833,31 USD za uncu a paládium o 1 % na 2199,39 USD za uncu.

Experti počítajú s pokračovaním posilňovania dolára, keďže počet nových prípadov ochorenia COVID-19 sa v Európe prudko zvyšuje. Investori predávajú rizikové aktíva a zatvárajú krátke pozície na dolár, uviedol devízový stratég spoločnosti Daiwa Securities Yukio Ishizuki.

Dolár sa vo štvrtok ráno predával pri kurze 1,1656 USD/EUR a pohyboval sa tesne pod svojím dvojmesačným maximom dosiahnutým v stredu (23. 9.).

Voči švajčiarskemu franku sa pohybuje v blízkosti 9-týždňového maxima a udržal si aj stredajšie zisky voči japonskému jenu. Britská libra sa predávala po 1,2705 USD a jej kurz sa pohybuje v blízkosti dvojmesačného minima.

Súvisiace články

Aktuálne správy