Správa o praní špinavých peňazí: Akcie európskych bánk v pondelok klesli

, MW Foto: SITA/AP

Po zverejnení správ, ktoré tvrdia, že banky pokračovali v obchodovaní so zákazníkmi, ktorí sú podozriví z prania špinavých peňazí a iných priestupkov, akcie bánk po začiatku obchodovania zaznamenali pokles.

Správa, s ktorou prišiel Buzzfeed News a ďalšie médiá po celom svete bola založená na takzvaných správach o podozrivých činnostiach, ktoré banky podávajú ministerstvu financií USA a ktoré sa zhromaždili pre vyšetrovateľov v Kongrese, aby sa pozreli na kampaň prezidenta Donalda Trumpa v roku 2016. Banky zo zákona nesmú komentovať SAR, ktoré podávajú.

Po zverejnení správy klesli akcie Deutsche Bank o 4 %, pretože jej vrcholoví manažéri vedeli o zraniteľnostiach v oblasti prania špinavých peňazí. Deutsche Bank uviedla, že sa poučila z minulých chýb a uviedla: „Teraz sme iná banka.“

Standard Chartered, ktorý údajne obchodoval so spoločnosťou, ktorá perie peniaze pre Taliban, odpísala 3 %. Ázijská banka so sídlom v Londýne uviedla: „USA a britské orgány verejne uznali, že skupina prešla za posledných niekoľko rokov komplexnou a pozitívnou transformáciou.“ V správe boli spomenuté aj Barclays, ( -6,52 %), Commerzbank, (-4,28 %), Danske Bank, (-3,72 %) a HSBC Holdings, (-4,92 %), rovnako ako niekoľko bánk v USA.

Širší Stoxx Europe 600 klesol o 1,7 %, pričom straty pre HSBC sa ukázali aj v rámci britského FTSE 100, ktorý poklesol o 2,3 %. Klesol tiež nemecký DAX a francúzsky CAC 40.

Súvisiace články

Aktuálne správy