Na záväzky za chybné eurofondy zvýšilo MF štátny rozpočet o 52 miliónov eur

Ministerstvo financií (MF) SR zvýšilo na žiadosť ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) štátny rozpočet o 52 miliónov eur.

Peniaze sú určené na vyrovnanie záväzkov za systémové nedostatky v rámci operačných programov programového obdobia 2007 – 2013. Ide predovšetkým o nezrovnalosti vyplývajúce z plošných korekcií, pri ktorých nie je možné finančné prostriedky vymáhať od prijímateľov a pri ktorých zodpovednosť preberá konkrétny riadiaci orgán, informoval v piatok rezort financií.
Suma je určená na uhradenie systémových nezrovnalostí za štyri programy, ktoré už boli odpočítané voči rozpočtu Európskej Únie. Ide o vyrovnanie finančných záväzkov v rámci regionálneho operačného programu, Operačného programu Bratislavský kraj, Operačných programov cezhraničnej spolupráce a Operačného programu Rybné hospodárstvo čerpajúcich finančné prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a z Európskeho fondu pre rybné hospodárstvo.
Kontrolóri našli porušenia predpisov napríklad v oblasti verejného obstarávania v prípade skrátenia lehôt na predkladanie súťažných podkladov, porušenie finančnej disciplíny, kde kontroly našli nadhodnotené výdavky prijímateľa či nedostatky v oblasti výkonu kontroly riadiaceho orgánu a prekročenie ročnej prípustnej miery chybovosti nad dve percentá.
MF upozornilo, že pre programové obdobie 2007 – 2013 Slovensko uplatnilo korekcie v sume 997 miliónov eur, z toho korekcie za systémové pochybenia najmä riadiacich orgánov vo výške 599 miliónov eur. Z tých k dnešnému dňu 330 miliónov eur stále ministerstvá nezaplatili. "Len pre porovnanie uvádzame, že podiel nezrovnalostí na čerpaných výdavkov v rámci alokácie programového obdobia 2007 – 2013 predstavuje osem percent, pričom zdravú mieru chybovosti, ktorú pripúšťa aj EK bez dodatočných korekcií, je možné považovať do úrovne do dvoch percent," uviedlo ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy