5 otázok než vstúpite na trh: Čo musí vedieť zodpovedať každý začínajúci investor

, servowealth Foto: SITA/AP

Začiatky sú vždy ťažké, platí to aj pre nováčikov na trhoch. Najlepšie je, ak sa rozhodnete pre vstup na trh až po určitej príprave. Rozhodne nie skôr, než by ste vedeli zodpovedať nasledujúcich päť otázok.

Mám vstúpiť na trh hneď, alebo radšej čakať na lepšiu príležitosť?
Keď ceny aktív rastú, investori veľmi nechcú nakupovať, pretože veria, že trh prejde korekciou, čím sa im otvorí lepšia príležitosť k nákupom. Keď ale trhy začnú klesať, tiež nenakupujú, pretože opäť vyčkávajú, tentoraz s argumentom, že nevedia, kde sa nachádza dno. S takýmto prístupom však nenakúpite nikdy. Riešenie je pritom jednoduché, pravidelné investovanie bez ohľadu na to, kam majú trhy v danom momente namierené. Časovať trh je extrémne ťažké, preto priemerovanie nákladov sa ukázalo ako najúčinnejšia stratégia.

Byť radšej vlastníkom, alebo veriteľom?
Rozhodovanie sa medzi akciami a dlhopismi sa vzhľadom na situáciu na trhoch môže zdať ako strata času. Otázka, či byť radšej spoluvlastníkom, alebo veriteľom, je ale legitímna. Hľadanie odpovede sa odvíja od toho, čo investor očakáva. Ak investujete dlhodobo a ste ochotní podstúpiť zvýšené riziko, budú vám vyhovovať akcie. Ak však chce znížiť kolísavosť trhovej hodnoty svojho portfólia, mal by ste do neho zaradiť aj dlhopisy. Na nich sa síce zarobiť dnes nedá, ale stále poslúžia na zabezpečenie portfólia.

Mám staviť na rast, alebo na hodnotu?
Rastové akcie v posledných rokoch jasne porážajú hodnotovú konkurenciu. Otázkou ale zostáva, či je ich posilňovanie dlhodobejšie udržateľné. Stačí sa pozrieť na ocenenie niektorých titulov, predovšetkým z technologického sektora. Hodnotové akcie akoby vyšli z módy, celý rad skúsených investorov je však presvedčený, že ich návrat na výslnie sa už pomaly blíži. V ostatných mesiacoch pomohla mnohým cenným papierom z technologického sektora pandémia koronavírusu. Tá však skôr či neskôr skončí a súboj medzi rastovými a hodnotovými akciami bude možno vyzerať celkom inak.

 

Mám investovať len doma, alebo naprieč svetom?
Väčšina neskúsených investorov začína na domácich trhoch. Skrátka košeľa bližšia než kabát. Spoliehať sa ale len na sektorovú diverzifikáciu portfólia môže byť zradné. Ideálne je, ak máte portfólio vždy diverzifikované nielen naprieč triedami aktív a sektormi, ale aj naprieč regiónmi. Ponuka podielových fondov alebo burzovo obchodovaných fondov je našťastie dosť široká, takže ani absencia dokonalej znalosti zahraničného prostredia nie je prekážkou v opatrnej regionálnej diverzifikácii investícií.

Ktorá investičná stratégia je pre mňa najvhodnejšia?
Najťažšia otázka na záver. Jasná odpoveď na ňu ani neexistuje. Vždy záleží na cieľoch konkrétneho investora, jeho možnostiach, miere tolerancie k riziku a tak ďalej. Tento krok za vás skrátka nikto neurobí.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy