CaixaBank oznámila podmienky dohody o akvizícii banky Bankia

Španielska CaixaBank oznámila v piatok podmienky dohody o akvizícii banky Bankia, v rámci ktorej oceňuje hypotekárny štátny ústav na 4,3 miliardy eur. Ich zlúčenie povedie k vytvoreniu najväčšej banky v Španielsku.

Obe banky uviedli, že očakávajú ročnú synergiu nákladov vo výške približne 770 miliónov eur, ktorá sa v plnej miere dosiahne do roku 2023, a nové ročné tržby zhruba 290 miliónov eur.
Podľa podmienok dohody ponúkne CaixaBank 0,6845 novej kmeňovej akcie CaixaBank za každú akciu Bankie. To je 20 % prirážka oproti cene, ktorú dosiahli akcie Bankie 3. septembra, predtým, ako sa objavili správy o dohode.
Od zverejnenia správy o fúzii však akcie v Bankii vzrástli o približne 39 % a CaixaBank o 14 %.
Podľa podmienok dohody budú akcionári CaixaBank vlastniť spočiatku 74,2 % kapitálu nového subjektu a akcionári Bankie budú mať 25,8 %.
Spoločnosť Criteria, ktorú má úplne pod kontrolou nadácia La Caixa, zostane hlavným akcionárom CaixaBank a bude mať približne 30 % podiel v novej zlúčenej banke, zatiaľ čo španielsky štát bude mať v nej prostredníctvom záchranného fondu FROB podiel vo výške 16,1 %.
Očakáva sa, že táto fúzia odštartuje ďalšie kolo konsolidácie európskych bánk, ktoré sa ťažko vyrovnávajú s rekordne nízkymi úrokovými sadzbami a poklesom ekonomík vyvolaným pandémiou ochorenia COVID-19. Trhy predpovedajú, že budú nasledovať ďalšie dohody v Španielsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy