Záchranný čln uprostred finančných otrasov

, CoinTelegraph Foto: getty images;SITA/AP

Nárast dlhu a vynútenej inflácie by mohlo mať za následok roky búrlivého obdobia pre globálne ekonomiky. Centrálne banky sa domnievajú, že môžu uniknúť masívnemu problému s dlhom exponenciálnym pridaním ďalšieho dlhu.

Tento dlh ešte pred Covid-19 predstavoval 250 biliónov dolárov v globálnej ekonomike, z čoho 185 biliónov pribudlo za ostatných 20 rokov. Dnes dlh rastie exponenciálne rýchlejšie.

Podľa webu usdebtclock.org sú na čele rebríčka štátneho dlhu USA s viac ako 10 % a so stále rastúcou hodnotou na úrovni 26,7 bilióna dolárov. Autor knihy Cena zajtrajška, knihy o deflácii, Jeff Booth poukázal na tento problém ešte pred pandémiou, v čase, keď bol globálny dlh okolo 88 biliónov dolárov. Booth je presvedčený, že východiskom sú len dve možnosti, obe pochmúrne. Prvou  je riešenie globálneho dlhu prostredníctvom deflačnej depresie, ktorá by zahŕňala kolaps bankového systému, druhou je zlyhanie prostredníctvom hyperinflácie, ktorá sa už začína tlačením peňazí vo veľkom.

Koncom augusta predseda Federálneho rezervného systému USA Jerome Powell oznámil, že centrálna banka už nebude považovať infláciu za primárnu hrozbu pre ekonomický rast. Fed sa rozhodol, že krátkodobé úrokové sadzby zostanú v nasledujúcich rokoch na úrovni 0 – 0,25 %, zatiaľ čo v prípade potreby bude možné, aby inflácia prekročila hranicu 2 %.

Fed, rovnako ako väčšina centrálnych bánk, môže aj naďalej slobodne meniť hranice toho, čo považujú za prijateľnú a neprijateľnú mieru inflácie. To zahŕňa možnosť vytlačiť bilióny dolárov v rámci stimulačných opatrení. Vlády v zásade musia znehodnocovať svoje meny, aby nahlodali horu dlhov, ktorú vytvorili.

Jeff Booth je jedným z mnohých, ktorí veria bitcoinu. Upozorňujú na súčasné bankové problémy, ktoré akoby odrážali to, čo sa stalo v roku 2008. Jeho kniha Cena zajtrajška je ostrým varovaním pred dvoma nebezpečnými ekonomickými trendmi, ktoré sú podľa jeho názoru do veľkej miery ignorované. Tvrdí, že technologická a cenová deflácia spôsobia pretrvávajúcu rozsiahlu nezamestnanosť, zatiaľ čo globálnu ekonomiku podporuje nestabilná hora dlhov. Z tohto dôvodu môže byť bitcoin jedným z mála zostávajúcich „záchranných člnov“, ktoré sú k dispozícii. „Podľa môjho skromného názoru je bitcoin nevyhnutnosťou. Nielen pre vaše bohatstvo, ale aj ako záchranný čln," dodáva k tomu Jeff Booth.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy