Stavebná produkcia v eurozóne v júli medzimesačne vzrástla, v EÚ už však klesla

Stavebná produkcia v eurozóne v júli, mesiac po uvoľnení blokád spojených s pandémiou nového koronavírusu v mnohých členských štátoch, medzimesačne ešte vzrástla, aj keď oveľa menej ako v júni. V celej Európskej únii (EÚ) však už klesla. Informoval o tom vo štvrtok európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov v júli 2020 oproti júnu zvýšila o 0,2 % v eurozóne, zatiaľ čo v EÚ klesla o 0,1 %.
To bol horší výsledok ako v júni 2020, keď produkcia v stavebníctve vzrástla v eurozóne medzimesačne o 5,1 % a v EÚ o 3,8 %.
V medziročnom porovnaní sa v júli 2020 produkcia v stavebníctve znížila v eurozóne o 3,8 % a v EÚ o 3,9 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za júl, najstrmší medzimesačný nárast v stavebníctve bol zaznamenaný v Slovinsku (12,2 %), Francúzsku (5 %) a Rumunsku (4,3 %). A najväčší pokles nahlásili Nemecko (-4,3 %), Poľsko (-3,5 %) a Švédsko (-1,7 %). Na Slovensku klesla v júni výstavba o 0,6 %.
V medziročnom porovnaní sa v júli produkcia v stavebníctve najviac prepadla v Maďarsku (-21 %), na Slovensku (-15,4 %) a v Poľsku (-11 %). Jej nárast zaznamenali len v Rumunsku (12,2 %) a Fínsku (2,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy