Bublina? O opodstatnenom raste cien technologických akcií

, thereformedbroker Foto: SITA/AP

Vývoj cien akcií veľkých technologických spoločností pripomína dotcom bublinu. Nasdaq po roku 2000 odpísal vyše 80 %. Každé prirovnanie súčasného vývoja vyvoláva nervozitu, ak nie rovno paniku.

Ceny amerických akcií sa po dopade na marcové dno odrazili vyššie a počas leta opakovane vystúpili na nové historické maximá. V čele rastu boli veľké technologické spoločnosti, ktoré charakterom svojho biznisu profitovali z opatrení v boji s pandémiou koronavírusu. Indexy Nasdaq Composite a Nasdaq 100 tak aj  relatívne k ďalším americkým benchmarkom výrazne zosilneli, a to dokonca nad úroveň z prelomu tisícročí, kedy optimizmus ohľadom využívania internetu vystrelil ocenenia aj ceny akcií v technologickom sektore do nebeských výšin.

Graf technologického indexu Nasdaq 100 v pomere k širšiemu indexu akcií najväčších firiem S & P 500 naozaj pôsobí varovne. "Rok 2000 sa v spätnom zrkadle javí tak trochu ako kostýmová skúška k predstaveniu, ktoré sa odohráva v roku 2020," píše v Ben Levisohn v magazíne Barron's. Veľké technologické tituly sú naozaj relatívne k širšiemu trhu ešte vyššie ako pred dvadsiatimi rokmi.

Investičný manažér Joshua Brown zo spoločnosti Ritholtz Wealth Management upozorňuje, že sexy graf ešte nemusí rozprávať celý príbeh. A pridáva graf svoj, na ktorom je vývoj tržieb 10 najväčších firiem z indexu Nasdaq 100 od roku 2000.

"Pokojne súčasnú situáciu na trhu s technologickými titulmi nazvime bublinou. Potom ale musíme hovoriť o bubline aj v súvislosti s ich biznisom. A bublina na úrovni hospodárskych výsledkov je nezmysel, čísla sú čísla, ľudia skrátka buď kupujú služby a produkty, alebo nekupujú," upozorňuje Brown a tým, že v posledných rokoch skrátka biznis technologických spoločností prekvitá.

"Investori v roku 2000 boli evidentne napred, hoci možno tušili, aký veľký vplyv môže internet mať na naše životy. Vsádzali ale vo veľkom na nesprávne firmy a boli ochotní za ich akcie platiť v tom čase naozaj neopodstatnené peniaze," pokračuje Joshua Brown. "Rast tržieb bol vtedy v sektore technológií niečím výnimočným, v súčasnosti je to ale presne naopak – tržby rastú mimoriadnym tempom, v niektorých oblastiach navyše aj relatívne nezávisle na vývoji ekonomiky samotnej. To nemusí vydržať večne, samozrejme, ale digitalizácia sveta prebieha a je teraz veľmi zradné tipovať, kedy rozvoj technológií narazí na pomyselný strop. Bude to za rok, za dva, alebo za dvadsať? Nasdaq na tom je lepšie ako zvyšok trhu, tentoraz ale plným právom," uzatvára investičný manažér Ritholtz Wealth Management.

Súvisiace články

Aktuálne správy