Japonská centrálna banka úroky ani menovú politiku nezmenila

Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) podľa očakávania ponechala vo štvrtok úrokové sadzby aj program stimulov na nezmenenej úrovni. Mierne však zlepšila prognózu pre ekonomiku v tomto finančnom roku, ktorý sa začal 1. apríla 2020. To signalizuje, že na boj proti pandémii nového koronavírusu nie je potrebné okamžité zvýšenie stimulov.

Kľúčová úroková sadzba BoJ tak zostáva v zápornom pásme na úrovni -0,1 %. Bude tiež pokračovať v nákupe potrebného množstva japonských štátnych dlhopisov bez stanovenia hornej hranice, aby výnosy z 10-ročných dlhopisov zostali blízko nuly.
BoJ neurobila ani zásadné zmeny vo svojom programe nákupu ďalších aktív a poskytovania pôžičiek na zmiernenie napätia pri financovaní podnikov.
"Japonská ekonomika zostáva v náročnom štádiu, ale začala sa dvíhať, keďže aktivita firiem sa postupne obnovuje," uviedla BoJ vo vyhlásení, v ktorom oznamuje svoje politické rozhodnutie.
To bolo o niečo pozitívnejšie hodnotenie ako v júli po predchádzajúcom zasadaní BoJ, keď banka vyhlásila, že ekonomika sa nachádza v "mimoriadne ťažkom štádiu".
Trhy sa teraz zameriavajú na to, čo povie guvernér BoJ Haruhiko Kuroda o spolupráci s novým premiérom Jošihidom Sugom, ktorý vystriedal Šinzóa Abeho po ôsmich rokoch vo funkcii. Suga si ponechal zhruba polovicu ministrov Abeho vlády a zaviazal sa, že bude pokračovať v snahe o potlačenie ochorenia COVID-19 a v presadzovaní reforiem.
Analytici neočakávajú zásadnú zmenu vo vzťahu medzi BoJ a administratívou pod vedením Sugu, ktorý bol Abeho pravá ruka a pracoval na stratégii odchádzajúceho premiéra na oživenie ekonomiky odvážnymi monetárnymi a fiškálnymi opatreniami.

Súvisiace články

Aktuálne správy