Minister hospodárstva Maxim Rešetnikov: Ruská ekonomika sa vráti na úroveň pred krízou do roka

, ČTK Foto: SITA/AP

Napriek tomu, že ruskú ekonomiku okrem pandémie Covid-19 ničia aj nízke ceny ropy, na úroveň pred krízou sa má vrátiť do tretieho štvrťroku budúceho roka.

Ruská ekonomika v druhom štvrťroku klesla medziročne o osem percent. Prepad spôsobili karanténne opatrenia proti šíreniu koronavírusu a tiež pokles cien ropy, v Rusku kľúčovej exportnej komodity. V prvom štvrťroku ruská ekonomika vzrástla o 1,6 percenta.

Ako v stredu povedal ruský minister hospodárstva Maxim Rešetnikov, prepad hrubého domáceho produktu tento rok odhaduje na 3,9 percenta. "Budúci rok očakávame rast HDP o 3,3 percenta. To znamená, že ekonomika dosiahne úroveň pred krízou do tretieho štvrťroku 2021," povedal minister.

Ceny ropy, ktoré na jar prudko klesli, by sa podľa neho mali postupne zotaviť. Ďalšiu podporu by ekonomike malo podľa ministra poskytnúť ukončenie dohody o obmedzovaní ťažby v rámci skupiny OPEC + v roku 2022. OPEC + zahŕňa Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších popredných producentov na čele s Ruskom.

Rešetnikov dodal, že ruský rubeľ je kvôli zvýšenému vnímaniu rizika zo strany investorov mierne podhodnotený. Na správnu úroveň by sa mal vrátiť ešte do konca tohto roka alebo na začiatku roka budúceho, povedal minister podľa agentúry Reuters.

Ruská centrálna banka v júli znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na minimum 4,25 percenta. Snaží sa tak ekonomike pomôcť prekonať negatívne dopady koronakrízy. Predpovedala vtedy, že HDP sa v tomto roku zníži o 4,5 až 5,5 percenta. Aj ruská centrálna banka očakáva, že sa ekonomika vráti k rastu v budúcom roku. Analytici v ankete agentúry Reuters na začiatku septembra odhadli, že ekonomika sa vráti k medziročnému rastu najskôr v druhom štvrťroku roku 2022.

Súvisiace články

Aktuálne správy