Rast produkcie amerického priemyslu sa v auguste spomalil

Produkcia amerického priemyslu v auguste opäť vzrástla, už štvrtý mesiac po sebe, ale menej, ako ekonómovia predpovedali. Dôvodom bol prudký pokles ťažobnej produkcie, pretože tropická búrka Marco a hurikán Laura spôsobili prudké, ale dočasné zníženie ťažby ropy a plynu.
Podľa najnovších údajov centrálnej banky Fed sa celková produkcia amerického priemyslu v auguste zvýšila o 0,4 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že stúpne o 1 % po júlovom náraste o 3,5 %.
Fed pripomenul, že augustový výkon priemyslu bol o 7,3 % nižší ako vo februári pred vypuknutím pandémie. Produkcia vo výrobnom sektore v auguste vzrástla o 1 %, pričom Fed zaznamenal od júna postupné spomaľovanie rastu vo väčšine výrobných odvetví.
Na druhej strane, produkcia ťažobného sektora v auguste klesla o 2,5 % po júlovom zvýšení o 1,4 %.
Fed uviedol, že produkcia verejnoprospešných služieb sa v auguste tiež znížila o 0,4 %, zatiaľ čo v júli vyskočila o 3,8 %. Zároveň informoval, že využitie priemyselných kapacít sa v auguste zvýšilo na 71,4 % z revidovaných 71,1 % v júli. Ekonómovia očakávali, že stúpne na 71,4 % z júlových pôvodných 70,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy