Koronakríza znižuje dividendu, nie však platy top manažérov

, Financial Times Foto: getty images

Nepomer medzi ochranou miezd a bonusov na najvyšších priečkach manažmentu a medzi osekávaním odmeňovania akcionárov zostáva pre investorov výstražným majákom, informuje Financial Times.

Firmy v Španielsku, Taliansku, Holandsku a Veľkej Británii tento rok oveľa radšej znižovali dividendu, než aby siahli na mzdu vedúcim pracovníkom. V Španielsku znížila alebo odložila dividendu viac ako polovica firiem, ako to vyplýva z prieskumu poradenskej firmy Georgeson. Dočasné zníženie platov v exekutíve zaviedlo len 29 % firiem. V Taliansku zmenilo dividendovú politiku kvôli Covid-19 44 % firiem a iba 29 % znížilo platy svojim šéfom.

"Odmeňovanie vedúcich pracovníkov je pre investorov naďalej kľúčovým bodom záujmu a na väčšine trhov patrilo k najviac napádaným uzneseniam," hovorí Domenic Brancato z Georgeson. V porovnaní s minulým rokom ale revolta akcionárov kvôli mzdám top manažérov v Európe nie je vraj natoľko výrazná. Akoby dali firmám voľnejšie ruky v tom, ako pandémiu zvládajú. Budúci rok by už hlasy mohli opäť dvíhať o trochu viac.

K znižovaniu alebo rovno zrušeniu dividendy pristúpili v reakcii na krízu firmy po celom svete, čo u investorov prejavilo aj v tokoch príjmov. Podľa správcu aktív Janus Henderson zažili dividendy v druhom štvrťroku globálne jeden z najväčších prepadov za desaťročia. Celková hodnota sa znížila o viac ako 100 miliárd USD.

Údaje spoločnosti Georgeson ukazujú, že skoro polovica britských firiem pozmenila výplatu dividendy, zatiaľ čo necelých 45 % upravilo odmeňovania riaditeľov. V Holandsku siahlo riaditeľom na mzdu 29 % firiem a 34 % upravovalo dividendu. Opakom je Švajčiarsko, kde štvrtina riadiacich pracovníkov pocítila menej peňazí na výplatnej páske. Dividendu ale znižovala alebo rušila pätina firiem.

Výskum Georgeson tiež ukázal, že pandémia mala významný vplyv na proces riadnych valných zhromaždení po celej Európe. Firmy výročné hromady odložili, alebo znemožnili akcionárom počas nich hlasovať.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy