Ak pochopíte, čo vlastne zlato je, vždy nejaké budete chcieť vlastniť

, globalintelhub;SchiffGold.com Foto: getty images

Svetová rada pre zlato nedávno vydala správu, podľa ktorej má zlato vzhľadom na dynamiku trhu stále určitý priestor na rast. Rast o koľko? Niektorí odborníci sú presvedčení, že zlato sa podceňuje v tom, kam až jeho cena porastie. Tak ako sa podceňuje aj to, koľko inflácie vytvoria globálne centrálne banky a koľko stratí americký dolár voči iným fiat menám, ale najmä voči skutočným peniazom, ktorým je zlato.

Na zlato sa nepozerajte ako na investíciu, ale ako na uchovávateľa hodnoty. Ako na alternatívu k hotovosti. Má zmysel mať vždy nejaké peniaze? Najmä ak si myslíte, že aktíva sú drahé, ak si myslíte, že akcie sú predražené, ak si myslíte, že nehnuteľnosti sú predražené? A vy nechcete nakupovať teraz, ale neskôr. Ako sa dá táto kúpna sila uskladniť? Uloženie do zlata sa historicky ukázalo ako lepšie riešenie než sa spoliehať na kúsok papiera. Aj tie najlepšie fiat meny majú zlú bilanciu voči zlatu. V prípade, že sa takto budete pozerať na zlato, pochopíte, prečo by ste vždy mali nejaké vlastniť.

V súčasnosti je ale zlato ešte dôležitejšie, vzhľadom na to, koľko peňazí tlačia centrálne banky. V porovnaní s týmito nekrytými menami má šancu výrazne rásť. Ale ak hľadáte investíciu, potom sú lepšou voľbou akcie ťažiarov zlata, tak ako Warren Buffett kúpil Barrick Gold, ale existuje množstvo ďalších akcií naviazaných na zlato, ktoré sa ukazujú ako obzvlášť dobrá investícia, vzhľadom na to, akú veľkú hodnotu môže zlato získať v nasledujúcich mesiacoch a rokoch.

Za uchovávateľa hodnoty niektorí považujú digitálne aktíva. Aj ceny kryptomien by mohli v budúcnosti rásť z rovnakého dôvodu ako zlato. Nedávne oznámenie Jerome Powella, že Fed umožní, aby inflácia stúpla nad 2 % so stratégiou „priemerne 2 %“ sa dá vysvetliť ako dlhodobá hra. A Fed dlhodobé hry nevyhráva. Bude pokračovať v tlačení peňazí, devalvácii americkej meny.  

Veľa sa diskutuje o tom, či sú Bitcoiny skutočne uchovávateľom hodnoty. Nemôžete ignorovať kryptomenu kvôli obrovskej technologickej inovácii prebiehajúcej okolo blockchainovej technológie, ktorá je jej základom. Ale môže byť Bitcoin životaschopnou alternatívou k zlatu? Existuje niekoľko ľudí, ktorí sa domnievajú, že áno a preto ho nakupujú. Technológia blockchainu má hodnotu, to ale ešte neznamená, že ju má aj Bitcoin. Väčšina ľudí súhlasí s názorom, že ide len o špekulatívny digitálny token.

Zlato je dnes okrem fiat meny zďaleka najpopulárnejším uchovávateľom hodnoty, ale jeho história ako investície je zložitejšia, než si mnohí myslia. V súčasnosti sú deriváty jedným z najpopulárnejších spôsobov špekulácií so zlatom. Ide v podstate o on-line kontrakty, ktoré sledujú cenu zlata (alebo iných aktív) a umožňujú obchodníkom získať expozíciu voči zhodnocovaniu ceny zlata bez obáv o náklady na skladovanie, prepravu a poistenie. Zlaté deriváty majú rôzne formy vrátane CFD, opcií, futures a swapov, z ktorých každý má svoje klady a zápory.

Poslednou iteráciou investícií do zlata sú kryptomeny tzv. stablecoiny kryté zlatom. Ako naznačuje ich názov, ide o kryptomeny, ktoré sú viazané na fixné množstvo zlata. Napríklad každý žetón CACHE Gold predstavuje 1 gram rýdzeho zlata čistej investičnej kvality. Rovnako ako zlaté deriváty a CFD, aj kryptomeny kryté zlatom je možné voľne obchodovať na obchodných platformách, na rozdiel od derivátov a CFD ich však možno vymeniť aj za fyzické zlato.

Kryptomeny kryté zlatom ako také predstavujú pravdepodobne najpružnejší spôsob, ako získať expozíciu v zlate, pretože sa s nimi dá obchodovať virtuálne alebo fyzicky – v závislosti od danej situácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy