Obchodník s hodinkami varuje, na sekundárnom trhu hrozí bublina

, WatchPro, ZH Foto:TASR/Štefan Puškáš;SITA/AP

Začiatkom septembra uviedol slávny švajčiarsky výrobca hodiniek Rolex svoj nový model Submariner v ôsmich rôznych variáciách. S vydaním nových modelov je sekundárny trh pre hromadne vyrábané Rolexky v „bubline“ ktorej hrozí prasknutie. Tvrdí to jeden z najväčších svetových obchodníkov s hodinkami.

Mike Manjos, hlavný finančný riaditeľ spoločnosti WatchBox, uviedol, že globálny nedostatok hodiniek po blokovaní spojenom s pandémiou, vyústil do zvýšenia cien hodiniek Rolex na sekundárnom trhu. „Teraz, keď maloobchodné predajne Rolex opätovne otvorili, vidíme globálny nedostatok a ceny stále stúpajú,“ uviedol Manjos. „Máme predajne po celom svete a všade nájdeme len prázdne obaly,“ dodal.

Manjos uviedol, že investovanie do švajčiarskych hodiniek v limitovanej edícii, alebo do modelov, ktorých výroba bude ukončená, by mali dávať zmysel, varoval však pred modelmi ako spoločnosti Submariner a Daytona, ktoré sa vyrábajú vo veľkom. Čoskoro sa môže stať, že na trhu sa objavianové referenčné kúsky, čo by malo za následok pokles cien na sekundárnom trhu.

Rolex Star Dial
„Chápem rastúce ceny Hulkov a Batmanov, ktoré sa už nevyrábajú, ale som nervózny zo Submariner a Daytona, čo sú hodinky, ktoré sa vyrábajú v slušnom množstve. Včera predajca pýtal 11 500 dolárov za nerezové  Suby, čo sú hodinky, ktoré sú vytvorené na to, aby zostali v puzdre. Neviem, prečo by ľudia chceli tieto hodinky, keď vyjdú nové, takže ma desí, keď z tejto bubliny zmizne vzduch. Biele Daytony sa predáva za viac ako 25 000 dolárov a cena rastie rýchlo k 30 000 dolárom. Myslím si, že je to kúsok, ktorý by sa mohol v nasledujúcich týždňoch vrátiť späť do reality.“

Švajčiarsky hodinársky priemysel zažil v prvej polovici roka „bezkonkurenčný šok“, keď vývoz hodiniek stroskotal kvôli koronakríze. Hoci na základe údajov z USA, Európy a Číny, ktoré poukazovali na stagnáciu globálneho hospodárstva, bolo pravdepodobné, že celkový dopyt po švajčiarskych hodinkách zostane na niekoľko rokov v prepade, aktuálne augustové čísla už naznačovali, že to najhoršie má už odvetvie asi za sebou.


„Lacnejšie hodinky zaznamenali výraznejší prepad, zatiaľ čo tie na druhom konci sa držali lepšie, čo predstavuje iba tretinu poklesu v porovnaní. Obzvlášť prudký pokles bol u hodiniek do 200 frankov (exportná cena), o  41,5 % v porovnaní s minulým rokom. Hodinky s cenovkou nad 3000 frankov zaznamenali pokles v hodnote o 11,1 %,“
opísala situáciu Federácia švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy