Dnes to ľutuje: Japonský miliardár Yusaku Maezawa prišiel na burze o 41 miliónov dolárov

, scmp.com Foto: SITA/AP

Japonský miliardár Yusaku Maezawa, známy svojimi aktivitami na Twitteri, kde okrem iného súhlasil s tým, že bude laboratórnou myšou Elona Muska pre plánovanú cestu SpaceX na Mesiac, sa priznal, že prišiel o 41 miliónov dolárov pri pokuse obchodovať s akciami uprostred pandémie.

V príspevku, ktorý nazval „hlboká ľútosť“, zakladateľ internetového maloobchodného predaja módy Zozo Inc, uviedol, že pri obchodovaní prišiel o peniaze a verejne vyjadril ľútosť nad enormnou sumou, o ktorú prišiel. Podľa denníka South China Morning Post sa potom „zaviazal, že ich prostredníctvom svojho podnikania získa späť“. Hovorí sa tomu naháňanie svojich strát.

 „Bol som zaslepený vírusovými výkyvmi na trhu a prišiel som o 4,4 miliárd jenov opakovaným krátkodobým obchodovaním s akciami, s čím som nemal väčšie skúsenosti. Koľko ľudí by sa dalo zachrániť a mohli by mať osoh z 4,4 miliardy jenov, ktoré mohli byť rozdané? Táto ľútosť nemá konca,“ uviedol na sociálnej sieti Maezawa. Followeri reagovali na jeho tweet zmiešane, pričom niektorí prejavovali sympatie a iní vyjadrili rozhorčenie nad rozsahom strát.

Maezawa zarobil svoje peniaze tým, že vlani predal svoju spoločnosť Zozo Inc. spoločnosti Yahoo Japan, dcérskej spoločnosti Softbank.

Maezawa predtým uviedol, že rozdá 9 miliónov dolárov tisícke svojich nasledovníkov na Twitteri, ktorí budú náhodne vybraní za opätovné zverejnenie jeho príspevku, ktorý vypustil 1. januára. Nazval to „seriózny sociálnym experimentom“, aby sa zistilo, či zarobené peniaze urobia ľudí šťastnejšími.

Ale súdiac podľa jeho vlastných „hlbokých výčitiek“ kvôli obrovským stratám zobchodovania, asi ho prešla chuť robiť podobné experimenty, nemusí mať teraz zmysel taký experiment. Maezawovo čisté imanie tento rok podľa údajov zhromaždených agentúrou Bloomberg kleslo asi o 215 miliónov USD na 3,5 miliardy USD. Je známy svojimi veľkými výdavkami na umenie a športové vozidlá a má tiež sklon osvojovať si myšlienky, ako je svet bez peňazí.

Súvisiace články

Aktuálne správy