Tesla odpísala 21 %, čo je najhoršia jednodňová strata v histórii

, CNBC Foto: SITA/AP

Niektorí investori očakávali, že v tomto štvrťroku bude Tesla, ktorá v júli oznámila štvrtý štvrťrok ziskovosti po sebe, zahrnutá do indexu S&P 500. Výbor, ktorý rozhoduje o nových prírastkoch do indexu, sa ale rozhodol inak, Teslu nezahrnul. Akcie Tesla uzavreli utorňajšie obchodovanie s poklesom o 21,06 %.

Utorkový prepad spôsobil pokles trhového ocenenia spoločnosti o zhruba 82 miliárd dolárov na 307,7 miliárd dolárov. Akcie boli tento rok na roztrhanie, dokázali si pripísať asi 300 % a spoločnosť má teraz hodnotu viac ako niektorí z najväčších svetových výrobcov automobilov, vrátane spoločností Toyota a Volkswagen.

Prepad akcií Tesly tiež poukazuje na zásadný obrat v prípade veľkých technologických hráčov, ktorých ocenenia dosiahli neudržateľnú úroveň. Na konci minulého týždňa sa titul obchodoval za 159-násobok očakávaných ziskov. Tesla na konci minulého mesiaca rozdelila svoje akcie 5 ku 1, čo je krok, pri ktorom sa jej hodnota v období nábehu výrazne zvýšila, napriek tomu, že na akcie nemala zásadný vplyv. Nárast sa ale o niekoľko dní neskôr zmazal, potom, čo Baillie Gifford, najväčší akcionár, znížil svoj podiel v spoločnosti. Tesla v utorok uviedla, že dokončila predaj nových akcií v hodnote 5 miliárd dolárov.

Ďalší výrobca elektroáut, start-up Nikola, v utorok prezradil, že General Motors súhlasil s prevzatím 11 % podielu vo firme a v rámci dohody bude spoločnosť GM vyrábať elektrický pick-up Badger na vodíkové palivové články do konca roku 2022. Akcie spoločnosti Nikola vyskočili v rámci predmarketingového obchodu o 29 %, zatiaľ čo GM vyskočili o 6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy