V súčasnosti podhodnotené: Akcie spoločnosti Samsung by mohli posilniť až o 50 %

, CNBC Foto: SITA/AP

Americká polovodičová spoločnosť Nvidia uviedla, že jej herný čip novej generácie bude vyrábať juhokórejský elektronický gigant Samsung. Analytici vidia rast ceny akcií nielen vďaka novým objednávkam čipov, ale aj uvedeniu inteligentných telefónov novej generácie na trh a budúcemu obnoveniu cien pamätí.

Po tom, čo Samsung v utorok predstavil svoj skladací telefón, analytici sú ohľadom firmy optimistickí. Akcie spoločnosti Samsung sa v nasledujúcich 12 mesiacoch budú obchodovať za 70 376,32 kórejských wonov (59,35 USD). To predstavuje 29 % nárast oproti stredajšej cene. Niektorí analytici sú ešte optimistickejší, napríklad aj tí z Daiwa Capital Markets. Podľa nich je  12-mesačný cenový cieľ 82 000 kórejských wonov, čo je viac ako 50 % nárast oproti stredajšej obchodovacej cene.

Nové objednávky pre výrobné závody čipov spoločnosti Samsung, uvedenie inteligentných telefónov novej generácie a obnovenie cien pamätí v budúcom roku sú faktory, ktoré stoja za optimizmom analytikov. „Pokiaľ ide o spoločnosť SEC (Samsung Electronics), zachovávame si pozitívny postoj, pretože v roku 2021 očakávame priaznivé prostredie na trhu s pamäťami, nové príležitosti a atraktívne ocenenie v porovnaní s podobnými spoločnosťami, ako je TSMC,“ uviedli analytici Daiwa Capital Markets.
 

V utorok spoločnosť Nvidia uviedla na trh grafickú jednotku (GPU) série GeForce RTX 30. Čipy sú určené pre hranie a sľubujú realistickejší obraz vďaka takzvanému „ray tracingu“. Táto technológia simuluje, ako svetlo reaguje s objektmi vôkol. Nvidia si vybrala Samsung na výrobu čipov pomocou takzvaného 8 nanometrového procesu. Daiwa Capital Markets očakáva, že dohoda s Nvidiou bude znamenať pre Samsung tržby v hodnote 1 miliardy dolárov.

Trh s polovodičmi je pre Samsung veľmi dôležitý. Zahŕňa aj predaj čipov NAND a DRAM, ktoré sa používajú v zariadeniach, ako sú notebooky a smartfóny, až po dátové centrá. Polovodiče tvorili v druhom štvrťroku tohto roka dve tretiny prevádzkového zisku spoločnosti Samsung.

Očakáva sa, že ceny DRAM, ktoré boli v druhom štvrťroku pod tlakom, budú po zvyšok roka čeliť ďalšiemu oslabeniu, uvádza sa v správe zverejnenej UBS minulý týždeň. Investičná banka vidí v treťom štvrťroku tohto roka ceny DRAM medzikvartálne o 8 % nižšie. „V prvom rade, naďalej očakávame, že ceny DRAM sa začnú zotavovať v prvom polroku, pretože rast ponuky v priemysle nebude zodpovedať dopytu, keď sa dopyt po smartfónoch priblíži k normalizovaným úrovniam," uviedla UBS svoj výhľad na prvú polovicu budúceho roka.

V utorok Samsung predstavil model Galaxy Z Fold 2, už tretí skladací telefón spoločnosti. Zariadenie sa uvádza na trh 18. septembra za 1 999 dolárov. Zatiaľ sú skladacie telefóny mimo hlavného prúdu, ale každý rok sa predaj zvyšuje.

Sanjeev Rana, senior analytik spoločnosti CLSA, tvrdí, že spoločnosť Samsung Electronics je stále „dosť podhodnotená“. Očakáva, že skladacie telefóny budú predstavovať 2 až 3 milióny z celkovej dodávky smartfónov spoločnosti Samsung v tomto roku, ktorá dosiahne na 250 miliónov. V roku 2021 sa následne zvýši na 8 až 9 miliónov kusov. „Od roku 2022 sa skladacie telefóny stanú bežnými aj vzhľadom na pozíciu spoločnosti Samsung v tomto sektore, keďže Samsung je prvým výrobcom v tejto dôležitej kategórii produktov. Očakávame, že práve tieto modely sa v nasledujúcich rokoch stanú hlavným zdrojom príjmov v oblasti smartfónov,“ uviedol Rana.

Medzi najväčších konkurentov Samsungu patrí Huawei, ten ale čelí vlastným problémom. Minulý rok bol zaradený na čiernu listinu USA, čím sa zamedzil prístup čínskeho telefónneho giganta k mobilnému operačnému systému Android od Googleu. V Číne, kde sú blokované služby Google, to nepredstavuje veľký problém. V máji však Washington zmenil a doplnil pravidlo zahraničnej výroby priamych výrobkov (FDPR), ktoré požaduje, aby zahraniční výrobcovia používajúci americké zariadenia na výrobu čipov získali licenciu skôr, ako budú môcť predávať polovodiče pre Huawei. Hrozí, že tento krok odstrihne Huawei od kľúčových čipov, ktoré potrebuje pre svoje produkty.

Aj keď sa spoločnosti Huawei podarilo v druhom štvrťroku stať sa hráčom číslo jeden na trhu so smartfónmi na základe trhového podielu, podarilo sa to hlavne vďaka nárastom dodávok v Číne, keď poklesol dopyt na medzinárodných trhoch. „Myslíme si, že Samsung dokáže výborne ťažiť z amerických sankcií voči  Huawei a jeho následného globálneho poklesu podielu na trhu so smartfónmi. Veríme, že oslabenie Huawei vytvorí budúci rok pre Samsung významné príležitosti,“ uviedol Rana s tým, že cenový cieľ vidí na úrovni 72 000 kórejských wonov, čo predstavuje viac ako 31 % rast akcií Samsungu. „Náš názor je, že akcie spoločnosti Samsung ponúkajú veľkú hodnotu, v súčasnosti sú podhodnotené… ale vzhľadom na pozíciu firmy v globálnych polovodičoch a smartfónoch a pri pohľade na to, čo ostatné akcie spojené s polovodičmi v globálnom meradle dosiahli k dnešnému dňu, si myslíme, že trh príliš konzervatívne oceňuje túto spoločnosť,“ uzavrel Rana z CLSA.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy