Jediný graf: Ako veľké technologické tituly prepisujú históriu

, Kimble Charting Solutions Foto: SITA/AP

Celý americký akciový trh už má takmer dvojnásobnú hodnotu amerického HDP (ktorý výrazne klesol), maximum z roku 2000  už hravo prekonal. Ocenenie amerického technologického sektora vychádza prvýkrát v histórii drahšie ako celý európsky akciový trh.

Posledných 15 rokov sa burza niesla v znamení nadvýkonnosti veľkých technologických spoločností. Tento rok tento trend akceleruje, a tak sa opäť prepisuje história. Reštrikcie spojené s pandémiou koronavírusu len urýchlili zapájanie technológií do každodenného života. A je to cítiť aj na akciovom trhu, kde hrajú prvé husle veľké technologické tituly.

Koronavírus len zvýraznil trend, ktorý trvá posledných zhruba 15 rokov. Je to zrejmé na pomere výkonnosti akciových indexov Nasdaq 100 (veľké technologické firmy) a S & P 500 (veľké firmy naprieč odvetviami). Ten rastie už mnoho rokov, tento rok ale z kontinuálneho trendu dokázal preraziť vyššie.

Je to o to zaujímavejšie, že pomer oboch indexov zároveň prekonal maximá staré dve dekády a vydal sa vyššie. Pre niekoho je to varovné znamenie a dôvod znížiť expozíciu voči technologickému sektoru, pre iného, najmä z tábora technologických býkov, ide len o ďalší dôkaz toho, že ekonomika a život ľudí sa všeobecne skrátka menia a stále viac presúvajú do on-line prostredia.

Súvisiace články

Aktuálne správy