Rezignácia japonského premiéra vyvolala medzi investormi prekvapenie

, Saxo Bank

Dlhoročný japonský premiér Shinzo Abe dnes oznámil, že zo zdravotných dôvodov rezignuje zo svojej funkcie. Medzi investormi to vyvolalo prekvapenie. Abe bol totiž v Japonsku najdlhšie slúžiacim premiérom od 2. svetovej vojny a uplatňoval dôslednú rozpočtovú politiku. Investori sa boja, že nová vláda nebude natoľko úspešná pri realizovaní expanzívnych vládnych opatrení.

Japonský jen začal v reakcii na to okamžite rásť. Abe totiž priniesol do hospodárskej politiky novú razanciu, keď v roku 2013 spolupráci s guvernérom japonskej centrálnej banky predstavili spoločný program „troch šípov“. Tzv. abenomika vytvorila základ pre úzku a úspešnú spoluprácu fiškálnej politiky vlády s menovou politikou centrálnej banky.

Po odchode vládneho lídra rastie obava, že nastane obdobie neistoty a slabej vládnej politiky. Táto situácia by mohla viesť až k mocenskému vákuu a obavám o osud japonskej rozpočtovej politiky práve v historickom okamihu, keď vlády celosvetovo preberajú do svojich rúk opraty od centrálnych bánk, ktoré už prakticky všetky svoje zbrane použili a sadzby sú dnes na nule alebo v mínuse.  

Pre Japonsko je to nebezpečný moment. Rastie neistota, či Japonsko dokáže byť aj naďalej krajinou, ktorá bude presadzovať účinnú a rozhodnú politiku, najmä s cieľom zabrániť posilneniu svojej meny.

Načasovanie oznámenia cez noc bolo celkom zaujímavé, pretože japonský jen sa od včera večera v dôsledku prejavu predsedu Fedu Jerome Powella prudko oslaboval, keď predseda Fedu načrtol nový prístup Fedu zakladajúci sa na „flexibilnom priemernom inflačnom cielení“. To spôsobilo prudké oslabenie amerických vládnych dlhopisov.

Investori by mali byť v tejto situácii opatrní. Hoci prejav predsedu Fedu nepriniesol nič nové, pretože nebol dostatočne konkrétny a zmeny boli vopred dostatočne odkomunikované, rezignácia Abeho môže byť dostatočne silná na to, aby vyvolala tlakovú vlnu na všetkých svetových trhoch.

 

Autorom je John Hardy, menový analytik Saxo Bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy