Nová, agresívna stratégia Fedu mení prístup k inflácii

, CNBC;ČTK;MW Foto: SITA/AP

Centrálna banka Spojených štátov sa rozhodla prijať kroky, aby pomohla obnoviť plnú zamestnanosť v USA a zvýšiť infláciu na zdravšie úroveň. Šéf Fedu Jerome Powell označil zmeny ako "masívnu aktualizáciu" politiky centrálnej banky.

Nová stratégia znamená významný posun v politike Fedu. Banka chce umožniť, aby inflácia rástla rýchlejšie, než je obvyklé, kvôli tomu, aby podporila trh práce a širšie hospodárstvo.

Z praktického hľadiska zmena znamená, že Fed bude menej inklinovať k zvýšeniu úrokových sadzieb v prípade, keď miera nezamestnanosti klesne, ak sa súčasne nezvýši inflácia. Úradníci centrálnej banky sa tradične domnievajú, že nízka nezamestnanosť vedie k nebezpečne vyšším úrovniam inflácie, a preventívne sa túto možnosť snaží odvrátiť. Zmena predstavuje posun od tejto myšlienky.

Nový prístup k dlhodobým cieľom a stratégiu menovej politiky schválilo všetkých 17 členov menového výboru Fedu, dodala banka vo svojom vyhlásení. Centrálna banka sa tak formálne dohodla na novej politike, ktorá sa zameria na priemernú infláciu. To znamená, že umožní inflácii pohybovať sa mierne nad súčasným dvojpercentným cieľom považovaným za strop cenovej stability po určitý čas nasledujúci po období, keď bola pod týmto cieľom.

"Naša revidované vyhlásenie odráža uznanie výhod silného trhu práce, zvlášť pre mnoho komunít s nízkymi a strednými príjmami, a toho, že silný trh práce sa dá udržať bez toho, aby spôsobil nežiaduce zvýšenie inflácie," vyhlásil Powell. Dodal, že banka si nestanovuje presný cieľ pre mieru nezamestnanosti, ale bude vychádzať z celkovej situácie. Šéf Fedu je naďalej presvedčený, že cieľ dvojpercentný inflácie v priebehu času je správny.

Americká ekonomika je pár mesiacov pred prezidentskými voľbami v hlbokej hospodárskej kríze a desiatky miliónov Američanov kvôli súčasnej pandémii prišli o prácu. Nový prístup Fedu je uznaním zásadných zmien v ekonomike, ktoré začali ešte pred pandémiou, a ukazuje, ako banka plánuje viesť politiku v prostredí, v ktorom zostáva slabý rast, nízka inflácia a nízke úrokové sadzby. Transformácia spôsobu riadenia menovej politiky Fedu by mohla viesť k tomu, že úrokové sadzby zostanú nižšie dlhší čas, než sa čakalo, aj keď centrálna banka sa k tomu nevyjadrila.

Od konca finančnej krízy má Fed problémy s tým, aby dosiahol dvojpercentný inflačný cieľ. Bankári teraz dúfajú, že nový prístup zmení prostredie, zvýši očakávania a umožní zvýšenie inflácie, uviedol spravodajský server CNBC.

Akcie v Spojených štátoch vo štvrtok reagovali na slová Powella rastom, smerom dole zamierlil iba index technologického trhu Nasdaq. Index Dow stúpol o 0,57 % na 28 492,21 bodu a širší S & P 500 vzrástol o 0,17 % na nové zatváracie maximum 3 484,55 bodu (absolútny rekord navýšil na 3 501,38 bodu), zatiaľ čo index technologického trhu Nasdaq Composite klesol o 0,34 % na 11 625,34 bodu (absolútne maximum avšak počas dňa posunul na 11 730,01 bodu). Dow už od začiatku roka klesá len o 0,16 %, S & P 500 rastie o 7,85 % a Nasdaq Composite si pripisuje 29,56 %.

Index volatility VIX vo štvrtok stúpol o 5,16 % na 24,47 bodu a výnos 10-ročných vládnych dlhopisov USA sa zvýšil o šesť bázických bodov na 0,746 %.

Na devízovom trhu dolár najskôr mierne oslaboval, okrem novej stratégie Fedu reagoval aj na stále vysoký počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti. Neskôr však po prejave šéfa centrálnej banky Jeroma Powella straty zmazal, pretože guvernérove výroky investori očakávali.

Súvisiace články

Aktuálne správy