Investori sú dnes v úplnej slepote, nemajú žiadne vyhliadky

, CNBC Foto: getty images

Investori sa nikdy nemuseli vyrovnať s takou neistotou ako je tomu dnes v dôsledku súčasnej zdravotnej a hospodárskej krízy.

Pandémia koronavírusu sa šíri po celom svete. Dokonca aj v niektorých európskych krajinách, kde v posledných mesiacoch poklesli prípady a ich ekonomiky sa znovu otvorili, sa objavili nové regionálne ohniská. Predpovedanie hospodárskych dôsledkov pandémie, ako aj potenciálne reakcie vlády sa preto stali bezprecedentnou výzvou.

„Za 30 rokov, čo som ekonómom, som sa nikdy nestretol s tak veľkú neistotu kvôli ekonomickým dopadom lockdownov, ohľadom ich opätovného zavedenia kvôli pandémii, politickým reakciám a strachu ľudí v určitom zmysle,“ povedal Erik Nielsen, ekonóm UniCredit pre CNBC. „Momentálne bežíme so zaviazanými očami a neexistuje žiaden spôsob, ako si byť istí vyhliadkami," uviedol.

Prísne opatrenia na obmedzenie šírenia systému Covid-19 ovplyvnili firmy na celom svete, pričom mnohé boli nútené prerušiť svoju činnosť na niekoľko mesiacov. Výsledkom je, že miera nezamestnanosti stúpa a je otázne, koľko spoločností dokáže prežiť pretrvávajúci šok. „Potrebujeme fiškálnu politiku a potom potrebujeme správy o pandémii, ktoré budú hovoriť o tom, že veci sa vracajú do normálu,“ povedal Nielsen.

Expert na infekčné choroby a profesor Mark of Woolhouse z University of Edinburgh vyhlásil, že rozhodnutie o uzamknutí ekonomík v marci bolo „hrubým opatrením“, prijaté bolo, „lebo sme si mysleli, že nedokážeme urobiť nič lepšie.“

"Lockdown bol panickým opatrením a verím, že história ukáže, že pokus dostať pod kontrolu Covid-19 prostredníctvom uzamknutia bol obrovskou chybou v globálnom meradle, liečba bola horšia ako samotná choroba," povedal Woolhouse. „Vždy to bolo dočasné opatrenie, ktoré jednoducho oddialilo štádium epidémie, nikdy zásadne nič nezmení.“

Centrálni bankári vo väčšine ekonomík ohlásili rozsiahle stimulačné programy v dôsledku pandémie, aby sa predišlo panike na trhoch. Neskôr nasledovali fiškálne stimuly zo strany vlád. Nielsen je presvedčený, že centrálne banky urobili všetko, čo je v ich silách, aby zmiernili súčasný šok. „Centrálne banky robia všetko, čo môžu, ale problém nedokážu vyriešiť,“ uviedol.

Z krátkodobého hľadiska obchodníci čakajú na nadchádzajúci prejav predsedu Federálneho rezervného systému Jerome Powella, už tento štvrtok. Údaje zverejnené v utorok ukázali, že spotrebiteľská dôvera v USA v auguste klesla na viac ako šesťročné minimum v dôsledku obáv z vyhliadok na trhu práce. Zákonodarcovia v USA diskutujú o ďalších fiškálnych stimuloch. Ich politická rozdielnosť však vyvoláva pochybnosti o tom, či budú občanom poskytnutá ďalšia pomoc.

Súvisiace články

Aktuálne správy