Mena, ktorú v súčasnosti Morgan Stanley považuje za bezpečné útočisko

, CNBC Foto: SITA/AP

Americký dolár by mohol byť tento rok najlepšou stávkou spomedzi mien z kategórie bezpečný prístav. Nižšie úrokové sadzby v USA z neho robia atraktívnejší zdroj financovania obchodov s transakciami, uviedli analytici Morgan Stanley.

Hoci japonský jen a švajčiarsky frank zostávajú relatívne bezpečnými stávkami, investičná banka Morgan Stanley si vybrala americký dolár ako najlepšiu menu pre obdobie po búrlivom roku 2020.

Americká mena klesla v utorok na 27-mesačné minimum v porovnaní s košom mien, dolárový index dosiahol úroveň 92,477, najnižšiu od mája 2018, pretože investori na seba vzali väčšie riziko.

Index S&P 500 stúpol na najvyššiu úroveň po tom, čo znovu odpísal všetky svoje straty spojené s koronavírusom, pripísal si viac ako 54 % od svojho marcového minima.

"Očakávame, že americký dolár bude najlepšou bezpečnou menou, zvlášť teraz, keď nižšie americké sadzby z neho robia atraktívnejšiu menu pre financovanie obchodov s pôžičkami s nízkou úrokovou sadzbou a investícií do vysoko výnosných aktív inde, ktorý poskytuje vyššiu mieru návratnosti," uviedli analytici Morgan Stanley vo svojej správe. V časoch neistoty môžu investori z týchto vysoko výnosných aktív získať hotovosť a vrátiť ju späť do vypožičanej meny, čo ju môže ďalej posilniť. Oslabujúca mena je ústredným prvkom carry trade obchodovania, pretože investori majú menej peňazí na splatenie, keď sa z obchodovania vyberá hotovosť.

Analytici očakávajú, že sentiment rizika by mal zostať zatiaľ podporovaný, a preto tvrdia, že dolár si udrží „medvedí sentiment“.

Svetová rezervná mena ťažila zo všeobecného strachu medzi investormi začiatkom tohto roka, ktorý v marci vytlačil dolár na tri a pol ročné maximum, v čase keď sa pandémia koronavírusu rozšírila do Spojených štátov. Keď sa investori presunuli späť k základným hodnotám, dolár oslabil oproti globálnym menám. Niektorí menoví stratégovia tvrdia, že politická neistota v USA, vrátane patovej situácie v súvislosti s koronavírusom, majú negatívny dopad na dolár.

Podľa analytikov Morgan Stanley aj japonský jen a švajčiarsky frank zostávajú rajom, ale dynamika týchto mien sa „mení“. "Nedávna analýza korelácie a tokov naznačuje, že USD / JPY by sa mohla dokonca dostať do rally“ v časoch obáv investorov, "v rozpore s vnímaním trhu. Zistili sme, že japonskí investori skutočne nakúpili zahraničné aktíva v časoch neistoty,“ uviedli v správe.

Jen sa tradične považuje za menu s nízkym výnosom, pretože japonská centrálna banka má historicky jednu z najnižších úrokových sadzieb spomedzi rozvinutých krajín. Jej krátkodobá úroková sadzba je v súčasnosti stále záporná. Tvorcovia politík sa vo všeobecnosti snažia o zachovanie krokov, ktoré by pomohli oslabiť jeny. „Potenciál švajčiarskeho franku je obmedzený intervenciou Swiss National Bank FX,“ dodali analytici Morgan Stanley.

Súvisiace články

Aktuálne správy