Trhy sa vracajú k historickým maximám. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Americký akciový index S&P 500 sa vracia k historickým maximám, ktoré naposledy atakoval vo februári tohto roka. Znamená to, že ekonomika sa už zotavila? Rozhodne nie...  

Rast ťahá pár veľkých
Mohlo by sa zdať, že situácia sa normalizovala. Akcie sa priblížili k historickým maximám, ekonomiky sa rozbiehajú a na pandémiu sme si nejak už všetci zvykli. Darčeky v podobe monetárnych stimulov centrálnej banky zafungovali a akciové indexy sa veľmi rýchlo spamätávajú – rýchlejšie ako ekonomika. Poslednému polroku dominovali technologickí giganti na čele s tzv. FAANGM – Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google a Microsoft. Nebyť týchto spoločností, akciový index by bol naďalej v strate. Akcie reportovali lepšie výsledky ziskovosti za 2Q ako očakával trh a ukázalo sa, že odhady analytikov boli príliš pesimistické. Napriek tomu sa začínajú vytrácať faktory, ktoré by mohli trhy vytlačiť ešte vyššie. Efekt „darčekov“ od centrálnych bánk a lepších výsledkov je už započítaný v cene. Ale čo ďalej? Pozornosť investorov sa upiera na blížiace sa prezidentské voľby v USA.

Príde zníženie stimulov?
Inflácia v USA sa vracia do normálu. V júli poskočila najviac od roku 1991. Inflácia meraná cez spotrebiteľský kôš tovarov a služieb narástla medzimesačne o 0,6 %. Jadrová inflácia očistená o pohonné hmoty a potraviny sa zvýšila o 0,6 %. Pri oboch boli očakávania na čísle 0,2 %. Ide o výrazne vyšší výsledok. Dôvodom tohto vývoja je obnovenie ekonomickej aktivity v krajine, čomu dopomáhali aj stimuly centrálnej banky – FEDu. Ten cez nákupy aktív nalial do ekonomiky miliardy. Prvý rast inflácie už vidíme, ale nedá sa rozlíšiť, či je to na základe návratu ekonomickej aktivity alebo ide o celoplošný rast inflácie spôsobený masívnymi stimulmi centrálnych bánk. Ak by sa vysoké čísla opakovali aj v ďalších mesiacoch, centrálna banka by musela uvažovať nad znížením stimulov.

Čaká nás pokojný týždeň
Pred nami je pomerne pokojný týždeň. Na finančnom trhu budú zverejnené druhotriedne dáta s malým vplyvom na vývoj cien. Za zmienku stoja piatkové čísla indexu nákupných manažérov – PMI. Výsledky ukážu, ako vidia kľúčoví manažéri budúci vývoj ekonomiky.

 

Prečítajte si: Ceny nehnuteľností naďalej rastú. Prečo bývanie v Bratislave nezlacnie?

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy