Ekonomiky Maďarska, Rumunska a Bulharska sa v 2. kvartáli strmo prepadli

Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko oznámili za 2. kvartál najväčší prepad svojich ekonomík za celé desaťročia. Dôvodom boli opatrenia na zabránenie šíreniu nového koronavírusu. Ukázali to oficiálne údaje, ktoré tieto tri štáty zverejnili v piatok.
Hrubý domáci produkt (HDP) Maďarska klesol v 2. štvrťroku 2020 o 14,5 % v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka. To bol najhorší výsledok od konca komunistickej éry v krajine pred viac ako tromi desaťročiami.
V Rumunsku sa HDP v 2. štvrťroku znížil o 12,3 % a v Bulharsku o 9,8 %, najviac od hospodárskej krízy v roku 1997.
V Maďarsku zasiahla tzv. koronakríza služby aj priemysel, uviedol národný štatistický úrad. V medziročnom porovnaní sa maďarský HDP v období apríl – jún znížil o 13,6 % a prekonal predpovede analytikov.
„Cieľom je, aby sa maďarské hospodárstvo čo najskôr vrátilo na svoju predkrízovú cestu a aby znova dosiahlo rast približne o 5 % v budúcom roku,“ uviedlo ministerstvo financií vo svojom vyhlásení.
Maďarsko predpokladá za celý rok 2020 pokles HDP o 3 %, zatiaľ čo Rumunsko očakáva jeho zníženie o 3,8 % a Bulharsko o 7 %. Európska komisia predpovedá týmto trom krajinám pokles o 6 – 7 %.
Rumunsko a Bulharsko zostávajú najchudobnejšími štátmi Európskej únie, aj keď ich ekonomiky zaznamenali v uplynulých rokoch v rámci bloku relatívne silný rast.
Rumunsko a Bulharsko sú proexportne orientované a v 2. štvrťroku klesol vývoz z Rumunska o 18 % a z Bulharska o 23,4 %.
Rumunsko v piatok oznámilo zvýšenie starobných dôchodkov o 14 % od septembra a očakáva, že spotreba domácností podporí rast hospodárstva. Odhaduje tiež, že deficit verejných financií dosiahne ku koncu roka 8,6 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy