Poľsko zaznamenalo prvú recesiu od pádu komunizmu pred viac než 30 rokmi

Poľsko zaznamenalo prvú recesiu od pádu komunizmu pred viac než 30 rokmi. Poukázali na to údaje poľského štatistického úradu, ktorý v piatok zverejnil predbežný odhad.
Poľská ekonomika klesla v 2. štvrťroku v dôsledku pandémie nového koronavírusu medzikvartálne o 8,9 %, pričom v 1. kvartáli zaznamenala pokles o 0,4 %. To znamená, že sa dostala do technickej recesie, ktorá je charakterizovaná ako medzikvartálny pokles dva štvrťroky po sebe.
V medziročnom porovnaní klesla ekonomika o 8,2 % po dvojpercentnom raste v prvých troch mesiacoch roka. Výsledok tak prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s medziročným poklesom v 2. kvartáli až o 9 %.
Ako informovala agentúra AFP, ostatné štáty Európskej únie zaznamenali recesiu už počas svetovej finančnej krízy v rokoch 2008-2009. Poľsko ako jediný štát EÚ sa v danom období dokázalo recesii vyhnúť a po skončení krízy zaznamenávalo solídny ekonomický rast. Podľa Poľského ekonomického inštitútu, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra PAP, by sa však ekonomika mala v nasledujúcich kvartáloch postupne zotaviť.
V minulom roku vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Poľska o 4,1 %. V roku 2018 rast dosiahol 5,3 %. Za tento rok očakáva poľská vláda pokles hospodárstva o 3,4 %, pričom pôvodná prognóza spred nástupu koronakrízy počítala s rastom o 3,7 %. Podľa májovej prognózy Európskej komisie by mala poľská ekonomika tento rok klesnúť o 4,3 %, v roku 2021 však EK očakáva jej rast na úrovni 4,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy