Rezervné meny: Ako vyzerá voľba centrálnych bankárov podľa prieskumu HSBC

, HSBC;roklen Foto: getty images

Centrálny bankár z Karibiku uviedol, že pridá renminbi k držaným rezervným menám. Centrálny bankár z Ázie prezradil, že opustil dolár a namiesto neho nakúpil jüanu. Vyplýva to z publikácie HSBC Reserve Management Trends 2020.

Každoročný prieskum v oblasti správy devízových rezerv centrálnych bánk prebehol medzi februárom a aprílom 2020, zúčastnilo sa ho 74 centrálnych bankárov zodpovedných za devízové rezervy vo výške 6,3 bilióna dolárov.

Päťdesiat päť percent respondentov zodpovedných za rezervy v hodnote 3 bilióny dolárov uviedlo, že renminbi majú vo svojich portfóliách, a ďalších 16 % uviedlo, že o tom aktuálne uvažujú. Austrálsky dolár s 54 % podielom a kanadský dolár s 52 % sú tesne v závese. Ďalšou skupinou mien s počtom respondentov okolo 30 % boli meny Nórska, Švédska, Dánska a Nového Zélandu. Osemnásť percent respondentov uviedlo, že investujú do singapurského dolára a 15 % do kórejského wonu.

Centrálni bankári, ktorí uviedli, že investovali do čínskeho jüanu, austrálskeho dolára a kanadského dolára, pochádzali hlavne z ekonomík s vysokými a strednými príjmami. Medzi tými, ktorí si vybrali jüan, bolo 45 % z ekonomík s vysokým príjmom a 29 % respondentov s vyšším stredným príjmom. Tridsaťpäť centrálnych bankárov tiež zdieľalo podiel čínskeho jüanu na ich celkových rezervách. Vo všeobecnosti, centrálni bankári z krajín s vysokými príjmami vlastnili menší podiel renminbi na celkových rezervách ako tí z krajín s nízkymi príjmami.

Respondent z ekonomiky s vysokými príjmami uviedol nasledujúce dôvody: "Čínsky renminbi pred niekoľkými rokmi vyzeral ako ,hviezdna mena'. Teraz vidíme, že mierne stagnuje. Jedným z dôvodov môže byť skutočnosť, že sa Čína práve učí, čo to pre krajinu znamená otvoriť finančný trh. Americko-čínske obchodné rokovania nie sú ničím iným ako pokusom prinútiť jüan a dolár k spravodlivej súťaži. "

Pri pohľade do budúcnosti sú centrálni bankári optimistickejší. Väčšina (58 %) sa zhodne, že bude čínsky renminbi tvoriť 10-20 % svetových devízových rezerv. Takmer 30 % opýtaných si myslí, že tejto méty dosiahne čínska mena už koncom tohto roka. Iba malá časť (11 %) bankárov si myslí, že renminbi získa podiel vyšší ako 20 %, a takmer tretina (31 %) očakáva, že nedosiahne ani 10 %.

Bankár z Európy podotkol, že "globálna alokácia devízových rezerv do jüanu sa tento rok ďalej spomalí v dôsledku Covidu-19 a geopolitického napätia okolo Číny." Jeden z bankárov s podielom jüanu takmer 5 % zdieľal svoje obavy takto: "kým čínska vláda bude presadzovať opatrenia na kontrolu kapitálu a neposilní právny rámec, najskôr nezvýšime naše investície do jüanu. Naša expozícia voči čínskej mene bude hlavne závisieť na úrovni liberalizácie tamojších trhov."

Centrálni bankári z Európy a strednej Ázie vidia všetko pozitívnejšie, pričom štvrtina z nich očakáva nárast podielu renminbi na 10-20 %. Jeden z respondentov z tejto skupiny uviedol: "V najbližšom čase očakávame, že podiel čínskeho jüanu v našom portfóliu bude stabilný, aj keď v dlhodobom horizonte je veľmi pravdepodobné, že dôjde k jeho navýšeniu. Okrem veľkosti investícií by mohlo byť dôležité pridať do súčasnej čistej vládnej expozície nové triedy aktív."

Súvisiace články

Aktuálne správy