Jediný graf: Na obľúbenom ukazovateli Warrena Buffetta bliká varovný signál

, MW Foto: TASR/AP

Warren Buffett kedysi napísal, že investori by si už dávno všimli blížiaci sa krach dot-com, ak by venovali pozornosť tomu, čo opísal v článku Fortune v roku 2001, ako pravdepodobne najlepšie meradlo, kde sa ohodnotenia nachádzajú v danom okamihu.

„Buffettov indikátor“, tak sa mu začalo hovoriť v investičných kruhoch a nejde o nič iné ako o celkovú trhovú kapitalizáciu všetkých amerických akcií v pomere k HDP krajiny. Keď je v rozmedzí 70 až 80 %, je čas hodiť peniaze na trh. Keď sa pohybuje nad 100 %, je čas sa prikloniť k riziku.

Ak použijeme tento ukazovateľ dnes, v globálnom meradle, ako to zverejnil analytik trhu Die Welt Holger Zschaepitz, alarm predaja bliká. V skutočnosti ukazovateľ práve prešiel cez 30-mesačné maximum.

Za posledné dve desaťročia svetové trhy zaznamenali tri nárasty meranej hodnoty po tom, ako sa pomer zmenil na trojmiestne číslo. Bolo to v roku 2000, 2008 a 2018.

Ak by sme sa pozreli výhradne na americký trh, kde akcie rastú aj napriek pandémii koronavírusu, dosiahol Buffettv ukazovateľ rekordnú hodnotu. Americký akciový trh si však zatiaľ nepretržite pripisuje zisky. Dow Jones Industrial Average stúpol o viac ako 200 bodov, zatiaľ čo S&P 500 si pripísal 1,4 % a Nasdaq Composite 2,12 % v stredajšom obchodovaní.

A pokiaľ ide o Buffetta, bol často terčom kritiky, že robí málo proti koronakríze. V neskoršej fáze rozšírenia vírusu už bol oveľa aktívnejší. Jeho Berkshire, napriek zvyšovaniu odkupov a budovaniu pozície v banke Bank of America, drží 146,6 miliárd dolárov v hotovosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy