Dr. Skaza radí: Zlato porastie, nadvážte jeho pozíciu

, Yahoo Finance Foto: SITA/AP

Nouriel Roubini sa už tradične nevyjadruje príliš optimisticky. Ani dnes tomu nie je inak, keď rastie neistota a americká ekonomika stráca na dynamike.

Nouriel Roubini tvrdí, že americká ekonomika v nasledujúcich mesiacoch opäť stratí na dynamike. Firmy už obmedzujú svoje výdavky, rastie počet nakazených koronavírusom a asi 30 miliónov ľudí je pri platbe svojich účtov a nájmov závislých na vládnej podpore. Podľa ekonóma nejasnosti týkajúce sa ďalšieho vývoja tejto podpory prispievajú k rastu neistoty, čo negatívne dolieha na ekonomiku. Súkromný sektor totiž prechádza odstránením dlhu, a ak bude pokračovať pokles jeho príjmov, môže dôjsť k ďalšiemu poklesu či dokonca k ekonomickej depresii. V prípade, že dôjde k hromadnému bankrotu malých firiem, zväčší sa trhový podiel tých veľkých. Lenže pracovné miesta a príjmy tvoria najmä menšie spoločnosti.

Obchodované spoločnosti budú podľa ekonóma tlačiť na pokles nákladov a miezd, ale "ich výdavky sú príjmom niekoho iného". Aj keby obchodované firmy začali znova naberať, nepôjde podľa ekonóma o atraktívne pozície a nebudú ponúkať zaujímavé mzdy. Situácia tak bude podobná ako po roku 2008. Celkovo je tak podľa ekonóma možné, že akcie budú aj naďalej rásť, ale tým sa bude len rozširovať priepasť medzi Wall Street, čo sú veľké banky a veľké technologické firmy, a Main Street, za ktorou stoja bežní ľudia a malé firmy.

Studená vojna medzi USA a Čínou je podľa Roubiniho stále "studenšia a studenšia". Pandémia následne posilní deglobalizáciu a fragmentizáciu svetovej ekonomiky, pretože štáty a firmy "sa budú snažiť chrániť svojich ľudí". Z ekonomického hľadiska ale tieto trendy predstavujú negatívny ponukový šok.

Kvôli "masívnemu monetárnemu uvoľnenie" ku ktorému sa pridávajú veľké fiškálne deficity, ktoré majú tlmiť negatívne ekonomické dopady pandémie, v krátkom období možno očakávať deflačné tlaky a depresiu, ale keď sa začne prejavovať zmienený negatívny ponukový šok, porastú inflačné tlaky a z tohto hľadiska je podľa ekonóma atraktívne zlato. "Pravdepodobne je vhodný čas držať trochu nadváženú pozíciu v zlate," odporučil Roubini.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy