Jediný graf: Krajiny, v ktorých sa najviac využívajú kryptomeny

, statista Foto: getty images

Spoliehanie sa na prevody finančných prostriedkov a rozšírenie telefónnych platieb typu peer-to-peer viedlo v najväčšej africkej ekonomike k prudkému nárastu využívania kryptomien.

Anketa Statista, v ktorej oslovili respondetov zo 65 krajín sveta v rámci globálneho spotrebiteľského prieskumu, ukázala, že o Nigérii sa dá najpravdepodobnejšie tvrdiť, že jej obyvatelia najviac používajú alebo vlastnia kryptomeny. V prieskume sa tak vyjadrila takmer tretina Nigérijčanov.

Vysoké náklady na posielanie peňazí cez hranice konvenčným spôsobom spôsobili, že mnohí sa obrátili na miestne kryptoburzy, ktoré poskytujú služby zámorským pracovníkom a ich rodinám, tvrdí bitcoin.com. Nigérijčania tiež často používajú svoje telefóny na vzájomné zasielanie si peňazí, alebo pri platbách v obchodoch. Firmy v krajine v ostatnom čase pridávajú medzi možností platby telefónom aj kryptomeny a rozširujú tým možnosti, akým môžu Nigérijčania využívať kryptomeny v každodennom živote.

Vysoké miery vlastníctva a používania kryptomien boli zaznamenané aj vo Vietname, Južnej Afrike, Turecku a Peru. Podľa prieskumu bol jedným z regiónov na svete, kde sa nachádzalo mnoho používateľov kryptomien, Latinská Amerika. Pokiaľ ide o prijatie kryptomien, Brazília, Kolumbia, Argentína, Mexiko a Čile dosiahli dvojciferné skóre.

Ázijské a africké krajiny dosiahli vyššie skóre ako európske a anglicky hovoriace národy, kde je akceptovanie kryptomien stále veľmi nízke. V Európe fandia kryptomenám Španieli, Íri (10 percent) alebo Gréci (11 percent).

Najmenšie skúsenosti s kryptomenami majú podľa prieskumu Japonci. Iba tri percentá opýtaných  uviedli, že majú skúsenosti s týmto druhom aktív, podobne sú na tom aj vo Švédsku a Dánsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy